Annons

Ännu en suverän Grisham

John Grisham är fortsatt mästerlig. Inger Melin läser en urstark thriller om rovdrift på utbildning och studenter.
bokrecension • Publicerad 14 december 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
John Grisham imponerar.
John Grisham imponerar.Foto: David Burnett

Rooster bar

Spänning

Författare: John Grisham

Förlag: Albert Bonniers

Tre juridikstudenter känner sig lurade. Utbildningen håller inte vad den lovat, men de har miljoner i studieskulder och små utsikter att få jobb. De hoppar av och startar en egen fejkfirma, men tumskruvarna dras snart åt kring dem. Istället tvingas de sikta mot hjärnan bakom utbildningsbluffen.

John Grisham jobbade tio år som advokat innan han blev författare (drygt 275 miljoner sålda böcker). I thriller efter thriller avslöjar han det juridiska systemet som en djungel där både moral och rättssäkerhet går under.

Så även i ”Rooster bar”. En artikel 2014 avslöjade hur privata aktörer kan suga ut utbildningssystemet i USA på miljarder. Det inspirerade John Grisham. Med fakta i botten och suverän hantverksskicklighet som motor har han vävt en riktig magvändare, en låt-disken-stå-läsning där huvudpersonerna dras längre och längre ut på hal is – och man själv håller tummarna för dem.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons