Annons

Bästsäljande superhjältar flyger vidare

"Handbok för superhjältar" tog barnboksvärlden med storm. Samtidigt som en filmatisering är i startgroparna kommer nu den femte delen i författarparet Elias och Agnes Våhlunds bästsäljande bokserie.
Litteratur • Publicerad 27 maj 2020
Elias Våhlund.
Elias Våhlund.Foto: Anders Wiklund/TT
Författarparet Elias och Agnes Våhlund har skrivit barnboksserien "Handbok för superhjältar" och är just nu aktuella med seriens femte del.
Författarparet Elias och Agnes Våhlund har skrivit barnboksserien "Handbok för superhjältar" och är just nu aktuella med seriens femte del.Foto: Anders Wiklund/TT
Idén till barnboksserien "Handbok för superhjältar" föddes när författarparet Elias och Agnes Våhlund ville skriva en bok om mobbning som dels gav hopp, dels var så spännande och underhållande att alla i en klass skulle vilja läsa den.
Idén till barnboksserien "Handbok för superhjältar" föddes när författarparet Elias och Agnes Våhlund ville skriva en bok om mobbning som dels gav hopp, dels var så spännande och underhållande att alla i en klass skulle vilja läsa den.Foto: Anders Wiklund/TT
Författarparet Elias och Agnes Våhlund är aktuella med den femte delen i sin bästsäljande barnboksserie "Handbok för superhjältar".
Författarparet Elias och Agnes Våhlund är aktuella med den femte delen i sin bästsäljande barnboksserie "Handbok för superhjältar".Foto: Anders Wiklund/TT
"De är inte längre bara färg och streck, utan människor som jag känner", säger Agnes Våhlund om figurerna i barnboksserien "Handbok för superhjältar", som hon skrivit tillsammans med sin make Elias Våhlund.
"De är inte längre bara färg och streck, utan människor som jag känner", säger Agnes Våhlund om figurerna i barnboksserien "Handbok för superhjältar", som hon skrivit tillsammans med sin make Elias Våhlund.Foto: Anders Wiklund/TT

Sedan den första boken gavs ut för tre år sedan har "Handbok för superhjältar" sålts i över 600 000 exemplar och översatts till hela 18 språk. "En fullständigt overklig känsla", konstaterar Elias Våhlund – och ingenting som varken han eller hustrun, illustratören Agnes Våhlund, hade kunnat ana när de för sex år sedan började skissa på berättelsen om den ensamma flickan Lisa som en dag snubblar över en hemlig handbok om superkrafter.

– Vi tyckte att det var jättelyxigt att över huvud taget få bli utgivna, säger Elias Våhlund. Sedan har det sprungit iväg och nu har framgången nått en punkt där den är så svår att greppa att vi försöker tänka bort den och i stället fokusera på att fortsätta göra bra berättelser.

Inga pekpinnar

Annons

Att böckerna har fått ett sådant genomslag, i Sverige men också internationellt, tror Elias Våhlund beror på att de öppnar för svåra samtal, men utan pekpinnar. Idén till bokserien föddes efter att Elias Våhlunds egen dotter hade haft det tufft i skolan. Författarparet ville skapa en berättelse om mobbning som dels gav hopp, dels var så spännande och underhållande att alla i en klass skulle vilja läsa den.

– Det är jätteviktigt att det inte blir moraliserande, eftersom barn ser igenom sådant, säger Elias Våhlund.

Sedan den fjärde boken i serien gavs ut för ett och ett halvt år sedan har paret mejslat fram nästa superhjälteäventyr. Det kommer att fylla sammanlagt fyra böcker, av vilka den första ges ut i slutet av maj. Men all text är redan färdigskriven.

– Vi tar de här berättelserna på minst lika stort allvar som om vi hade skrivit en serie böcker för vuxna, säger Elias Våhlund. Vi vill att de ska vara lättförståeliga för barn, men när vändningarna kommer ska också föräldrarna sitta och säga: Jäklarns!

Tema rädsla

I den femte boken har Lisa, eller Röda masken som hon kallas som superhjälte, blivit ledare för en superhjältegrupp bestående av sina forna plågoandar. Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Hur samarbetar man egentligen, och vem kan man lita på? Samtidigt har barn börjat försvinna från staden. En rädsla sprider sig i samhället.

Om seriens första delar handlade om mobbning, menar Elias Våhlund att de kommande handlar mer om utanförskap – och om just rädsla.

– När människor blir rädda gör de saker de kanske inte skulle gjort annars. De kan till och med bli farliga, säger Elias Våhlund.

– Det känns också som ett aktuellt ämne med tanke på corona. Jag tycker inte att vi har pratat tillräckligt om barnens rädsla och sits i den här situationen, fortsätter han.

"Alltid krig hemma"

Författarparets eget samarbete präglas av både utmaning och lekfullhet.

– Det är alltid krig här hemma. Men inför den här boken har arbetet funkat smidigare, vi litar mer på varandra nu, säger Elias Våhlund.

Annons

Medan han hittar på berättelserna och fokuserar på bokfigurernas inre känslor och tankar, står Agnes Våhlund för illustrationerna och för idéer kring äventyren. Hon beskriver hur böckernas figurer utvecklats i takt med att hon lärt känna dem.

– De är inte längre bara färg och streck, utan människor som jag känner. Det låter kanske galet, men jag kan bli rörd när jag tänker på hur mycket de vuxit, säger Agnes Våhlund.

Film på gång

I höstas blev det klart att "Handbok för superhjältar" ska bli film. Den Oscarsbelönade "Green book"-producenten Charles B Wessler kopplades till projektet, vilket än så länge omgärdas av en hel del hemlighetsmakeri.

– Det är i förproduktion, så mycket kan jag säga. Det känns fantastiskt, säger Elias Våhlund.

Fakta: "Handbok för superhjältar"

Barnboksserien "Handbok för superhjältar", av det Stockholmsbaserade författarparet Elias och Agnes Våhlund, handlar om Lisa, en ensam flicka som får superkrafter efter att ha hittat en hemlig handbok på ett bibliotek.

De första fyra böckerna i serien, vilka gavs ut mellan 2017 och 2018, har toppat försäljningslistor, sålts i över 600 000 exemplar och översatts till 18 språk. 2018 tilldelades bokserien priset Årets barndeckare på Crimetime Specsavers Award.

Den femte delen i serien, "Handbok för superhjältar. Del 5: Försvunna", ges ut i slutet av maj. Del sex ges ut i höst.

En filmatisering av "Handbok för superhjältar" är under förproduktion i samarbete med den Oscarsbelönade producenten Charles B Wessler ("Green book").

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons