Annons

Bilderboken om stadslivet sprakar av färg

Bildverket ”Staden” belyser hur staden förändras och är i ständig rörelse. Eva Wahlström har läst.
bokrecension • Publicerad 23 februari 2020 • Uppdaterad 25 februari 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Illustration: Emelie Östergren
Illustration: Emelie Östergren

Staden

Bilderbok

Text och bild: Emelie Östergren

Förlag: Lilla Piratförlaget

I en färgsprakande bilderbok berättar Emelie Östergren hur stadslivet förändras från 1890-talet till idag, och några avslutande funderingar över hur det kanske kommer att vara i framtiden.

Bokens första uppslag visar en myllrande stadsbild från 1890-talet. Där är marknadsstånd, hästkärror, lekande barn och en och annan råtta. På nästa uppslag har vi kommit till 1910 då det även finns bilar. Och vi får ta del av dåtidens beskrivning av det nya fordonet:

Annons

”En liten vagn, som går på våra gator utan hästar. Inga hästar som behöver ryktas, vattnas – och som skena – inget foder och inget djurplågeri.” Fast detta var inte hela sanningen, ofta fick hästar hjälpa till med att dra upp bilar som inte orkade hela vägen i branta backar… Cyklar var också ovanliga då. En lärare skulle behövt spara hela sin lön i sex månader för att få råd att köpa en cykel!

Emelie Östergren.
Emelie Östergren.Foto: Eva Björkstrand

Både text och bild berättar sakligt men med en god portion humor. Det finns många små roliga detaljer att upptäcka i bilderna, busiga ungar och norpande råttor följer med i staden under seklerna.

Det är en fin och lärorik historia om staden och dess människor.

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons