Annons

HBO Max skruvar upp strömningskriget

Tv-tjänsten HBO Max har lanserats i USA med nya originalprogram och prestigefyllda katalogserier som starka argument i kampen om tittarnas tid. Än så länge är tjänsten inte aktuell i Sverige men premiärserien "Love life" går att se ändå – på C More.
Tv • Publicerad 29 maj 2020
"Vänner" flyttar i USA till HBO Max, som ska visa det omtalade "återföreningsavsnittet" – så småningom. Arkivbild.
"Vänner" flyttar i USA till HBO Max, som ska visa det omtalade "återföreningsavsnittet" – så småningom. Arkivbild.Foto: Reed Saxon/Ap/TT

Den amerikanska telekomjätten AT&T köpte mediekoncernen Time Warner och vips föddes förutsättningarna för en ny utmanare på den glödheta strömningsmarknaden.

Fyra år senare har HBO Max sett dagens ljus. Med sitt innehåll från bland annat filmbolaget Warner Brothers, vanliga HBO samt tv-konglomeratet Turner Networks finns det goda förutsättningar att ge Disney plus, Apple tv plus och Netflix en match.

Annons

AT&T väntas lägga mellan 1,5–2 miljarder dollar på HBO Max. Påkostade originalsatsningar blir det förstås. Regissören Zack Snyder ska exempelvis göra en speciell "Snyder-cut" av superhjältefilmen "Justice league" från 2017.

Oklart med svensk lansering

Inköpen har också varit stora: Studio Ghibli, Harry Potter och finsmakarfilmer från Criterion collection har nu sin hemvist hos strömningsjätten, liksom det senaste decenniets superhjältefilmer från DC Comics samt moderna klassiker som "The big bang theory", "Fresh prince i Bel Air" och "Vänner".

Den sistnämndas hajpade "återträffsavsnitt" skulle ha agerat dragplåster för lanseringen nu i maj men har skjutits upp tills det går att spela in med livepublik i en studio.

När tjänsten kommer till Sverige är oklart, just nu är den inte aktuell utanför USA. Har man HBO Nordic kan man heller inte räkna med att kunna se HBO Max-utbudet säger Karin Larsdotter, pressansvarig för HBO Nordic:

"HBO Max innehåll kommer inte per automatik till oss – som HBO:s originalserier gör. Lanseringen i USA är helt och hållet för den marknaden just nu", skriver hon i ett mejl till TT.

HBO Europe satsar i stället vidare på sin egen plattform, där det finns innehåll från andra producenter, som MGM och Showtime.

"Vänner" ligger kvar

Men det betyder inte att svenska tittare helt går miste om det som ska visas på HBO Max. Rättigheterna för "Vänner" och "Fresh prince i Bel Air" ska exempelvis fortsatt ligga kvar hos Netflix i Norden.

Och C More ska visa "Love life", en romantisk komediserie med Anna Kendrick i huvudrollen som har fått fronta HBO Max i USA. Intressant nog ska den visas på HBO Nordic först så småningom.

"Vi har det så kallade andra fönstret och kommer således att visa den längre fram. Vi tittar även på HBO Max-titlar och kommer förstås att meddela vad som kan bekräftas så snart det är möjligt", säger Karin Larsdotter.

Fakta: Nya tv-tjänster på gång

HBO Max. Lanserades i USA i veckan. Warner Media har tidigare uppgivit att de siktar på 75–90 miljoner användare över hela världen till 2025.

Disney plus. Sjösattes i fjol i USA, Kanada, Holland och en rad andra länder. Kommer till Sverige i september. Har 54,5 miljoner abonnenter och räknar med att nå målet med mellan 60 och 90 miljoner abonnenter inom fem år.

Apple tv plus. Lanserades i 100 länder i november 2019 och är techjätten Apples satsning på strömmat innehåll. Beräknas ha 33,6 miljoner användare men hur många av dem som betalar är lite oklart eftersom alla som köper en ny telefon, surfplatta eller dator från teknikjätten bjuds på ett års abonnemang.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons