Annons

Ny nagelbitare av Adler-Olsen

Terroristdåd riktade mot oskyldiga. Ensamma fanatiker med skarpslipade svärd. Det är två skräckscenarier som blivit hyperaktuella. Jussi Adler-Olsen skildrar båda och Inger Melin är fast.
bokrecension • Publicerad 23 november 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jussi Adler-Olsens första bok om Avdelning Q kom 2007 och blev en rask framgång.
Jussi Adler-Olsens första bok om Avdelning Q kom 2007 och blev en rask framgång.Foto: Tine Harden

Offer 2117

Thriller

Författare: Jussi Adler-Olsen

Förlag: Albert Bonniers

”Offer 2117” ? Det låter som om Jussi Adler-Olsen velat skildra värsta massmördaren i sin åttonde bok om Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen. Och visst gör han avstamp vid en sorts mördare: flyktingrutten från Syrien över Medelhavet.

37 döda kroppar har spolats iland på Cypern. Joan, en spansk frilansjournalist, fastnar för en död äldre kvinna som fått nummer 2117 i det årets statistik. Han bestämmer sig för att berätta hennes historia. Dessvärre har han missat att hon inte drunknat utan blivit mördad. Men bilden av offer 2117 når ut över världen.

Annons

Den står i fokus för flera spår. Joan blir jagad av en terroristgrupp som tänker slå till i Tyskland.

”Terrorgruppen som skuggar Joan planerar visserligen ett bombdåd men vill inte minst ta en blodig hämnd på Assad.”

Fotot fungerar också som lockbete ända upp i Danmark, in i avdelning Q. Spaningsgruppen som efter elva års existens avancerat från sin hånade plats i källaren till att bli hyllad av kollegorna. Gruppen leds av deppige Carl Mørck. Hans högra hand är halvt komiska, superkompetenta dansk-irakiske Assad – som också får en chock av fotot på offer 2117.

Terrorgruppen som skuggar Joan planerar visserligen ett bombdåd men vill inte minst ta en blodig hämnd på Assad. Det blir en andlös jakt för att stoppa gruppen samtidigt som Assad ser tillbaka på mord, tortyr, krigsupplevelser i FN-tjänst, och på sin familj som saknats i 16 år.

Hoten om våld finns också på helt andra håll. Alexander sitter barrikaderad på sitt rum och drömmer om att hedra offer 2117 genom att löpa amok med sitt samurajsvärd. Han ska bara nå till spelnivå 2117 först. Och under tiden roar han sig med att ringa Avdelning Q som slåss mot tiden för att stoppa honom...

Det fanns en tid när jakten på gamla naziförbrytare var ett vanligt tema för thrillers. I dag är drunknade flyktingar, krigen i Mellanöstern, terrorism och udda fanatiker, typ Breivik, det som ger kalla kårar och känns smärtsamt aktuellt.

Jussi Adler-Olsen har slutat beskriva Avdelning Q i en jargong värdig Jönsson-ligan och han lägger inget större utrymme på karaktärerna. Det behöver han knappast heller: efter de första sju böckerna vet man vem kommissarie Carl Mørck väntar barn med, varför Rose varit sjukskriven i två år och vem Hardy är.

Första boken om Avdelning Q kom 2007 och blev en rask framgång. Idag sägs Adler-Olsen ha sålt 20 miljoner böcker, kommit ut på 40 språk och när nya boken kom ut i somras tryckte hans danska förlag upp 200 000 exemplar direkt – något som bara Harry Potter lyckats slå.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons