1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sami Said och Sven Nordqvist skapar en vacker sång

Säkert är det gynnsamt för överlevnaden att tänka positivt. En barndom präglad av översvämningar och torka, av fattigdom och svält har blivit en ljus bilderbok.
STOCKHOLM 20180713Sami Said.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Äta gräs

Bilderbok
Text: Sami Said
Bild: Sven Nordqvist
Förlag: Natur & kultur

Efter två rosade romaner har Sami Said (f. 1979) skrivit texten till bilderboken ”Äta gräs”. Den baseras på upplevelser från hans barndom i Eritrea. Huvudperson är dock en liten flicka, som lever tillsammans med sin snälla mamma i en mindre by.

Deras levnadsförhållanden är eländiga. Ändå genomsyras berättelsen av en ljuv stämning, en naivism som demonstrerar att varje uppväxt bär på korn av lycka. Och det är detta som räknas och ger näring åt minnet.

För att vara en bok illustrerad av Sven Nordqvist är den ovanligt återhållsam med detaljer. Men det innebär också att de enskildheter som tillåts framträda får desto större effekt.

quote
Också vid katastrofer som torka och översvämning finns finesser som frestar med en humoristisk vinkel.

Ofta blir det skojigt, som med en busvisslande getabock, en höna som drar en get i örat. Också vid katastrofer som torka och översvämning finns finesser som frestar med en humoristisk vinkel.

Sven Nordqvist
Foto: Henrik Montgomery/TT

På det sociala planet besväras byinvånarna av en lurendrejare, vilken profiterar på deras problem med naturkrafterna. Även om det går att roas av hans uppfinningsrikedom är det en befrielse när han till sist störtas från sin position.

Över hela den sorglustiga historien ligger ett behagfullt raster. Det baseras på ambitionen att spegla världen ur den lilla människans optimistiska och tillitsfulla perspektiv. Resultatet har blivit något som bäst kan beskrivas som en vacker sång.