Annons

Underhållande om ett känslofyllt kalas

Kompisar, tårta och paket. Malin Linneroths och Lisa Moronis bok skildrar ett kalas där känslorna stormar.
bokrecension • Publicerad 18 december 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Malin Linneroth är aktuell med sin debutbok.
Malin Linneroth är aktuell med sin debutbok.Foto: Fotograf Emelie Asplund

Vill ha den själv

Text: Malin Linneroth

Bild: Lisa Moroni

Förlag: Alfabeta

Luna fyller år och ska ha kalas. Signe tror att Luna vill ha ett gosedjur i present och väljer det allra finaste i hela leksaksaffären: en enhörning med färgglad svans. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig.

”Vill ha den själv” är journalisten Malin Linneroths debutbok. Hennes text drivs av detaljerade beskrivningar där rörelser, tankar och känslor noga registreras. Replikerna är få och bryter bara in som korta utrop och konstateranden.

Annons

Signe går från att visa omtänksamhet och glädje till att genomgå en inre kris och hamna i bråk. Hur gör man när man vill behålla en present själv? Kan det ordna sig på något sätt?

Lisa Moroni, som till exempel illustrerat serien om Nisse och Nora, fångar det känslosamma dramat i varma färger och igenkännbara situationer. Kroppsspråket är väl avstämt och små detaljer, som ett andningshål åt enhörningen i presentpappret, griper tag. När Signe får taggar på ryggen som sin gosedjursigelkott blir det riktigt rörande.

”Vill ha den själv” är en bok som både underhåller och väcker frågor. Den beskrivande texten blir dock väl tung och hade behövt livas upp med fler repliker. Det som ändå lyfter boken till en engagerande skapelse om vänskap och stormande känslor är de träffsäkra bilderna.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons