1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vad kan hända när man plockar upp en liftare?

Novellerna handlar om omskakande små händelser, som att plocka upp en liftare, ha en otrohetsaffär på gymmet eller genomgå en jobbig gynekologisk undersökning. Snyggt och välslipat, om än kanske lite lättglömt, tycker Lisa Marques Jagemark om Camilla Prell Weichls debut.
Foto: Sofia Runarsdotter

Kedjereaktion

Novellsamling – debut 2019
Författare: Camilla Prell Weichl
Förlag: Weyler

Det är svårt att sätta fingret på Camilla Prell Weichls debut. Novellsamlingen är finslipad in i minsta detalj, språket stämmer och omslaget är snyggt. Ändå glömmer jag snabbt bort det jag just läst. Det är väldigt bra, men inte omskakande.

Det handlar om tragedier ‒ och oron inför dem. Inte stora naturkatastrofer eller olyckor, utan de som skakar om vanliga människor i vardagen. Som att plocka upp en liftare, en otrohetsaffär på gymmet, en jobbig gynekologisk undersökning, eller en bästa vän som försvinner.

Några noveller sticker dock ut, speciellt när Prell Weichl bygger upp den illavarslande stämningen till något som påminner mer om skräck eller en psykologisk thriller. Berättelserna rör sig alltid nära inpå sina huvudpersoner, låter dem skildra sin upplevelse, oavsett om de är pålitliga eller inte. Det skapar en krypande katastrofkänsla och öppnar för oväntade (men för novellformatet typiska) twistar.

quote
Jonahs djupa ilska sipprar långsamt in mellan raderna och bygger upp mot ett darrande slut.

I titelnovellen ”Kedjereaktion” till exempel, där Jonah lyssnar på ett ring-in-program på radion i en bilkö, samtidigt som han ser tillbaka på uppväxten och reflekterar kring sitt förhållande. Jonahs djupa ilska sipprar långsamt in mellan raderna och bygger upp mot ett darrande slut.

Eller den strålande berättelsen ”Fördämningen”, om en kvinna som går runt i ett för dyrt hus med den febriga dottern i famnen och de två pojkarna lekande i regnet utanför. Snart ska de resa till barnens farfar, men det tar emot. Den obehagliga stämningen genomsyrar allt, och får även de minsta sakerna att verka skräckinjagande, trots att vi aldrig får veta vad själva faran är.