Annons

Välskrivet om vardagligt föräldrasvek

Ina har sparat pengar för att kunna börja rida, mamma har lovat att sedan betala resten. Men så sviker hon sitt löfte, varför?
Barn & ungdomslitteratur • Publicerad 16 maj 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Anette Eggers.
Anette Eggers.Foto: Tine Guth Linse

Hästgalen

Genre: Kapitelbok/hästbok

Text: Anette Eggert

Bild: Annika Lundholm Moberg

Förlag: Opal

Ina tillhör de hästtjejer, både verkliga och fiktiva, som får kämpa för sitt hästintresse. Intresse är en underdrift, passion är nog en mer korrekt definition. Efter skolan och fritids springer hon hela vägen till stallet.

Ina har gjort allt för att spara till sina första ridlektioner. Nu ligger pengarna i en burk under sängen och flickan längtar efter att komma hem och visa sin mamma den halva ridlektionsförmögenheten. Men först måste hon ändå ta vägen om stallet och gosa med sin älsklingshäst. Han är prickig och heter, passande nog, Randen.

Annons

Hemma vid middagsbordet ställer Ina burken med pengarna på bordet och mammas ord liksom fastnar i hennes mun, ”som att de åker in och ut i ett gummiband”. Ina, och läsaren med henne, får en klump i magen. Det verkar inte vara första gången som denna mamma lovat något som hon inte håller.

Det visar sig att mamman tycker att hästar är livsfarliga och Ina ska då inte få börja rida!

Boken är skriven på ett lättläst sätt utan att vara konstlöst. Det är vardagsdramatik på ett finstämt vis, illustrerat med fina vinjetter och rara bilder. En välskriven ”börja läsa bok.”

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons