Annons

”Alla har rätt att komma hem levande från jobbet”

”Förra året inträffade över 100 000 arbetsplatsolyckor. En arbetare i veckan dog på jobbet.”
Debatt • Publicerad 16 maj 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är viktigt att både anställda och arbetsgivare vet vilken skyddsutrustning som ska användas. Men det är även viktigt för kundernas säkerhet. Det märks inte minst nu under Coronakrisen.”
"Det är viktigt att både anställda och arbetsgivare vet vilken skyddsutrustning som ska användas. Men det är även viktigt för kundernas säkerhet. Det märks inte minst nu under Coronakrisen.”Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Utan fackets skyddsombud, som har kunskap om rätt skyddsutrustning och möjlighet att stoppa farligt arbete, hade dessa siffror varit ännu värre.

På alla arbetsplatser med fler än fem anställda ska det finnas ett skyddsombud. På arbetsplatser där det saknas ett lokalt skyddsombud har regionala skyddsombud ett särskilt viktigt uppdrag att få igång ett lokalt skyddsarbete. Regionala skyddsombud stöttar både anställda och arbetsgivare i arbetet för bättre arbetsmiljö. I synnerhet handlar det om småföretag som saknar förutsättningar att på egen hand utveckla ett lokalt arbetsmiljöarbete.

Annons

När ett regionalt skyddsombud kommer på besök går det igenom riskerna som finns och hur man kan minska dessa. Det regionala skyddsombudet ser till att alla – oavsett om man är med i facket eller inte – får en tryggare arbetsplats. Alla har rätt att komma hem till sina familjer efter jobbet i samma skick som de kom dit.

Laila Naraghi (S), Riksdagsledamot Oskarshamn, Kalmar län.
Laila Naraghi (S), Riksdagsledamot Oskarshamn, Kalmar län.Foto: Roger Carlsson
”Varför vill ni inte att de regionala skyddsombuden ska kunna hjälpa fler löntagare och arbetsgivare att få en bättre arbetsmiljö?”
Laila Naraghi (S), Riksdagsledamot Oskarshamn, Kalmar län.

Det handlar inte enbart om olyckor utan även ergonomi. Hur du står eller sitter när du jobbar samt antalet gånger du utför vissa moment, påverkar risken för förslitningsskador.

De regionala skyddsombuden hjälper även arbetsgivaren så de har koll på körtillstånd, besiktningar och andra krav. Annars kan arbetsgivaren drabbas av sanktionsavgifter (böter) om Arbetsmiljöverket kommer på besök. Arbetsgivaren kan dessutom få råd och stöd för att komma igång och bedriva ett bra arbetsmiljöarbete.

Regionala skyddsombud gör skillnad ute på arbetsplatserna. När de kommer till en arbetsplats som inte har haft besök tidigare kan det ofta vara mycket som inte är i ordning på grund av okunskapen om arbetsmiljöfrågor. Efter besöken är arbetsgivarna ofta tacksamma för hjälpen att hitta bristerna. De har ju samma mål som det regionala skyddsombudet: ingen ska skadas eller bli sjuk på deras företag eftersom det innebär olika problem och kostnader.

Det är viktigt att både anställda och arbetsgivare vet vilken skyddsutrustning som ska användas. Men det är även viktigt för kundernas säkerhet. Det märks inte minst nu under Coronakrisen.

Men enligt de regler som gäller idag får regionala skyddsombud enbart verka på arbetsplatser där det finns minst en anställd som är medlem i ett fackförbund. Det har lett till att det finns många företag med kollektivavtal där de regionala skyddsombuden inte får tillträde. Det är vanligt på arbetsplatser med många utstationerade arbetare. Risken för ohälsa och allvarliga olyckor är då mycket högre. I flera fall har det handlat om rent livsfarliga omständigheter som farligt arbete utan skyddsutrustning och arbetare som hanterar tunga maskiner utan rätt utbildning.

För att få ordning på det har Socialdemokraterna lagt fram ett förslag om att ändra i arbetsmiljölagen så regionala skyddsombud ska få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektivavtal. Det skulle öka säkerheten. För anställda, arbetsgivare och kunder.

Men det röstade Moderaterna, SD, Centerpartiet, KD och Liberalerna ned nyligen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Det är fördjävligt, som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sa när det stod klart att en samlad höger går emot Sveriges löntagare på detta sätt.

Vi vill fråga riksdagsledamöterna från Kalmar län som är emot detta: Harald Hjalmarsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Anne Oskarsson (SD), Anders Åkesson (C) och Gudrun Brunegård (KD):

Annons

Varför vill ni inte att de regionala skyddsombuden ska kunna hjälpa fler löntagare och arbetsgivare att få en bättre arbetsmiljö?

Alla har rätt att komma hem levande från jobbet – oavsett vilken arbetsplats du jobbar på!

Laila Naraghi (S), Riksdagsledamot Oskarshamn, Kalmar län

Elvis Prakatur, Ordförande IF Metall Dackebygden

Magnus Andersson, Arbetsmiljöansvarig/Regionalt Skyddsombud IF Metall Dackebygden

Jonas Karlsson, Facklig-politiskt ansvarig IF Metall Dackebygden

Annons
Annons
Annons
Annons