Annons

”Alla skogsägare tar inte samma ansvar”

Slutreplik i debatt om granbarkborren, tidigare inlägg 17 april och 14 maj.”
Malin Gruvhagen skriver att hon får en känsla av olust och orättvisa när hon läser vår debattartikel om att skogsägare behöver ta ansvar när det gäller bekämpningen av granbarkborre.”
Debatt • Publicerad 19 maj 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi måste alla hjälpas åt om vi ska komma tillrätta med granbarkborreproblemet.”
"Vi måste alla hjälpas åt om vi ska komma tillrätta med granbarkborreproblemet.”Foto: Johannes Lindén

Men det var aldrig vår mening att idiotförklara skogsägare. Tvärtom vet vi att många kämpar hårt och engagerat i kampen mot granbarkborren.

Men det gäller tyvärr inte alla. Det finns också skogsägare som låter omkullblåsta granar ligga, eller som inte kontrollerar sin skog regelbundet för att upptäcka nya angrepp. Och det duger inte. Vi måste alla hjälpas åt om vi ska komma tillrätta med granbarkborreproblemet.

Annons

Det gäller förstås även Skogsstyrelsen och andra myndigheter. Skogsstyrelsens roll är bland annat att informera och sprida kunskap om granbarkborren, att genomföra utbildningar, att inventera skador, att underlätta för avverkningsanmälningar och att bekämpa granbarkborren i formellt skyddade områden som till exempel biotopskydd. Men vi ansvarar också för att bedriva tillsyn, vilket vi ville lyfta fram och vara öppna med i vår debattartikel.

Tillsynen är ett av många verktyg vi som myndighet kan använda för att begränsa granbarkborreangreppen. Och som läget är nu kommer alla verktyg att behövas.

Jonas Löfstedt, chef för Skogsstyrelsens region Mitt

Johanna From, chef för Skogsstyrelsens region Syd

Annons
Annons
Annons
Annons