Ge oss schysst konkurrens

Jordbrukspolitik
”Nu måste något hända. Liksom med klimatfrågan är nämligen antibiotikafrågan också akut eftersom resistensen snabbt breder ut sig.”
Antibiotikaresistens är ett stort och allvarligt problem som växer, världen över. Även i Sverige ökar antalet anmälda fall. Ett sätt att minska risken är enligt dagens debattör att försäkra sig om att maten på tallriken är svensk, inte minst vad gäller kyckling.
Foto: Svensk fågel

Amazonas brinner. Ett skäl är att Brasiliens president Bolsonaro blundar för den katastrof för människor, artrikedom och klimat som bränderna orsakar. En del vill därför säga upp det handelsavtal som EU just träffat med Mercosur-länderna. Men förutom oron för klimatet finns det också starka skäl att oroa sig för ett annat hot mot mänskligheten med koppling till avtalet – antibiotikaresistensen.

Mercosur-avtalet innebär att närmare 180 000 ton kyckling från Sydamerika kommer att kunna exporteras till EU. Det är mer än hela den svenska årsproduktionen. Kycklingen uppfyller långt ifrån de krav som ställs i Sverige, varken när det gäller antibiotikaanvändning, djurvälfärd eller livsmedelssäkerhet.

Jenny Andersson, kycklinguppfödare och ordförande för Svensk Fågel.
Foto: Sven Persson
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
quote
”Det är genom att ställa krav på schyssta villkor som man bäst möter hotet om import av ”fulkyckling”.
quote
Jenny Andersson, kycklingbonde på Stjärnamo gård och ordförande i Svensk Fågel

Det finns en uppenbar risk att en stor del av kycklingen kommer att hamna i svenska restauranger och storhushåll, om inte tuffa kriterier kring antibiotika, djurvälfärd och djurhälsa ställs från kommuner, regioner och krögare.

Det är genom att ställa krav på schyssta villkor som man bäst möter hotet om import av ”fulkyckling”. Svenska konsumenter är kloka och kan göra rationella val men de behöver kunskap och alla har inte samma möjligheter att göra ett aktivt val. För barn i förskolor och skolor samt gamla på vårdinrättningar saknas det verkliga valmöjligheter. Vi har tidigare kunnat visa att inte alla kommuner och regioner köper in kyckling som inte uppfyller samma krav som ställs på svenska bönder.

Inför riksdagsvalet lovade regeringen att upphandlingskraven vad gäller djurskydd och antibiotika skall motsvara de svenska. Men hittills har vi inte sett något resultat. Nu måste något hända. Liksom med klimatfrågan är nämligen antibiotikafrågan också akut eftersom resistensen snabbt breder ut sig. Även i framtiden behöver vi kunna använda antibiotika för djur och människor som verkligen är sjuka. Men överanvändning till friska djur gör att vi förlorar ett viktigt verktyg i kampen mot sjukdom och död vilket gör hela mänskligheten sårbar.

Nyligen kom uppmuntrande besked om det ökade intresset för svensk kyckling och kalkon. Andelen svenskt av den totala förbrukningen har ökat med 3,3 procent första halvåret 2019. Det visar att svenskarna hellre vill äta närproducerat. Men svensk kyckling hotas samtidigt av konkurrens från en marknad där förutsättningarna är helt andra.

I dagarna återsamlas riksdagen och det finns förutsättningar att ställa krav på regeringen att agera. I Kalmar län finns det många kycklinggårdar. Det innebär ett särskilt ansvar för riksdagsledamöterna från länet. Vad tänker Kalmar läns riksdagsledamöter göra för att åstadkomma en schysst konkurrens? Det brinner att vidta åtgärder också på detta område.

Jenny Andersson, kycklingbonde på Stjärnamo gård och ordförande i Svensk Fågel

Läs mer

Ledare

Martin Tunström: ”Anders Henriksson offside i Kalmar FF”

Anders Henriksson (S) företräder en organisation som kräver att elitidrotten ska stå för en ökad andel av sina kostnader samtidigt som han föreslås till ordförande för Kalmar FF.

Kultur

Barometern tipsar – här är 15 fina fynd på årets bokrea

Kulturens Frida Lindström och Kim Ustamujic Johansen valt ut några guldkorn att hålla extra utkik efter.

Ledare Barometern

Ledare: ”Svensk television att bevara”

Sverigedemokraternas krav i riksdagen försvårar för den sakliga och motiverade kritiken mot public service-bolagen.

Borås

LISTA: Här är de nya lagarna som träder i kraft i dag

Mer kontantservice och mer samhällsorientering för nyanlända – mindre bidrag till asylsökande i utsatta områden och mindre skatt för höginkomsttagare.

Årskrönika: Mönsterås

Pengaproblem och storsatsningar i fokus

Så var 2019 i Mönsterås kommun – vi har summerat de största händelserna.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.