”Ingen smileymärkning – men tydligare information”

Kommunpolitik i Kalmar
”Om Kalmar vill fortsätta vara hela Sveriges sommarstad är det av yttersta vikt att utvärderingar görs löpande inom alla områden och att en god dialog upprätthålls med besöksnäringen i vidare bemärkelse. ”
Vi tror att en märkning i framtiden kan vara en sporre och konkurrensfördel för skötsamma och seriösa näringsidkare inom restaurang- och cafénäringen i Kalmar.
Foto: Charlie Riedel

Kalmar är en restaurang- och cafétät stad. Ett av våra senaste förslag handlar om konsumentinformation.

Vi ville göra det tydligare för alla oss som besöker Kalmars restauranger och caféer om vilka verksamheter som sköter sig avseende livsmedelshantering och hygien genom att använda sig av Smileymärkning. Det innebär kort sagt att en smiley talar om hur en verksamhet bedrivit sin livsmedelshantering. Glad gubbe = välskött verksamhet.

I svaret, på vår motion som behandlas på fullmäktige i mars ger Livsmedelsverket Kalmar rådet att vänta med ett införande av Smileymärkning då man utreder hur detta och anpassningar till nya EU-direktiv kan göras nationellt.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi ska då självklart vänta. Glädjande är dock att vår motion bidragit till att Kalmars efter sina livsmedelskontroller kommer ta fram en informativ och tydligare redovisning av resultatet som verksamheterna kan sätta upp i sina lokaler som ett sätt att informera sina kunder. Detta kan du som konsument fråga efter. Tydligare redovisning tillsammans med nya EU-direktiv kommer bidra till en större transparens kring livsmedelskontrollerna i Kalmar. Vi kan alltid bli bättre.

Vi tror att en märkning i framtiden kan vara en sporre och konkurrensfördel för skötsamma och seriösa näringsidkare inom restaurang- och cafénäringen i Kalmar. Vi ville i vårt förslag belysa detta och bidra till fler reseanledningar som utvecklar kulinariska Kalmar.

Liberalerna har de senaste åren genom motioner, interpellationer och frågor lyft frågor som handlar om stadskärnan och Kalmars attraktivitet för besökare och invånare.

Genom att lyfta frågor som uteserveringsprogram, skyltprogram, lokala ordningsföreskrifter, serveringstillstånd, wifi i stadskärnan, ställplatser för husbilar, öppettider på krogen och rena kuster vill vi Liberaler på allvar bidra till att utveckla Kalmar kommun och vår stad till det bättre för både besökare och invånare.

Att hela tiden omvärdera och utvärdera och testa nytt är viktigt för Kalmars positiva utveckling.

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd

Läs mer

Öland

Klart: Snabbmatskedja öppnar på Öland

Till början av sommaren ska kedjan öppna på Storgatan i Borgholm. Ägarna till Pizzaplaneten satsar på en till restaurang.

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Coronavirus

Fritt fram: Ny regel gör att uteserveringar får ställas ut

Eva Nilsson hade redan ansökt om tillstånd från 1 mars och flera åtgärder har gjorts inne på restaurangen för att säkra miljön för besökarna.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Debatt

Debatt: ”Länsstyrelsens beslut är ett övergrepp på familjen”

”Beslutet är ett övergrepp på familjen Östersten, provocerande för länets markägare.”

Ledare

Ledare: Länsunionen försvagas när Edström lämnar

Länsunionen i regionen försvagas när Liberalernas regionråd Pierre Edström lämnar sina uppdrag.