Inhyrda väktare eller anställda fältsekreterare

Trygghet

Vi socialdemokrater i Nybro har vid flera budgetmöten yrkat på att individ- och familjenämnden skall få resurser för att införa fältsekreterare som med sin närvaro kan jobba förebyggande och skapa trygghet bland ungdomsgrupperna. Detta har varje gång röstats ned av alliansen. Nu vill man istället hyra in väktare?

I Barometern kunde vi läsa en artikel om att Nybro kommun vill införa väktare i ungdomsmiljöerna som en trygghetsinsats, med bland annat nedanstående text.

Under kortare perioder när det varit stökigt, skadegörelser och samtidigt många ungdomar på stan har kommunen anlitat väktare för att skapa trygghet. Just nu finns ett behov vid stationsområdet i Nybro. Nu vill kommunen hitta en permanent lösning med trygghetsväktare.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Väktarnas uppgift är att vara synliga, skapa relationer och arbeta för att öka tryggheten. Det har fungerat bra när väktarna pratar med ungdomar i den offentliga miljön. Därför vill vi arbeta med den här modellen även i ett längre perspektiv.

Vi socialdemokrater tror inte på väktare i uniformer med batonger och handklovar hängande i bältet som ungdomsarbetare.

Vad är/gör en fältsekreterare? En fältsekreterare är utbildad socionom anställd under socialtjänsten med rätt att använda myndighetsutövning i sitt arbete.

Fältsekreterare arbetar förebyggande och främjande med ungdomar under 18 år och är en rådgivande och stödjande insats av socialtjänsten. Arbetet innebär samverkan med bland annat personal från skolan, fritidsgårdarna samt med föräldrar kring ungdomar som befinner sig i riskzonen eller som önskar råd och stöd i olika frågor som rör tonårstiden.

Fältarbete i ungdomarnas miljöer kvällstid. De kontaktar föräldrar om oro uppstår kring någon ungdom. De stöttar och hänvisar ungdomar och föräldrar till rätt hjälp, till exempel kuratorskontakt, Ungdomsmottagningen, Öppenvårdens öppna mottagning, familjerådgivning med flera.

Individuell stödkontakt/samtalsserie. Samtal med föräldrar vars barn man är bekymrade för. Visst riktat förebyggande arbete, vid behov, i skolklasser samt information på föräldramöten kring olika teman.

Placering och uppföljning av ungdomstjänst. Ungdomstjänst är en påföljd som utdöms av rättsväsendet. Kallar ungdomar och föräldrar till samtal gällande vittne, brott mot Alkohollagen samt anmälningar från sjukvården gällande alkohol/narkotika. Stöttar till viss del upp socialsekreteraren vid polisen i samband med polisförhör samt hjälp till brottsutsatta och medling vid brott.

Stig-Roland Fagergård (S)

Ann Arleklo (S)

Mikael Svanström (S)

Läs mer

Oskarshamn

Hockeyfruar arrangerar match för välgörenhet – möter Lakers

Möter lag med spelarfruar från Växjö Lakers

Hultsfred

Dom: Hittade ”sömntabletter” – döms för narkotikabrott

En man i 30-årsåldern erkänner narkotikabrott men försvarar sig med att han hittade tabletterna på gatan.

Kalmar

Man trakasserade barnfamilj – hotade med frontalkrock

Paret sålde sin bostad till en 46-årig man. Det blev startpunkten på år av trakasserier.

Öland

Öland: Politiker väntade i två år på svar

Marcel van Luijn (M) tycker det är bedrövligt att en motion ska ta två år att behandla.

Kultur

Här är lokala profilerna som tävlar i ”Så ska det låta” i Kalmar

Lennart Palm möter Therese Wahlgren Sundén när succékonceptet kommer till Kalmarsalen.

Nybro

Nya diskussioner om korsning: ”Inte nära varandra”

Kommunen diskuterar avsiktsförklaring med Trafikverket.