Kalmar län kan tagga till sig ytterligare

Regionpolitik
”Kalmar län är landets största besökslän utanför storstadsområdena, besöksmål som bygger på en fantastisk natur, starkt kulturarv och gedigna besöksmål.”
Livsmedelsproduktionen är en stor och viktig industrigren för Kalmar län. Dagens debattör vill att Region Kalmar län satsar på att ge branschen möjligheter att utvecklas och växa.
Foto: Mats Holmertz

Vi har nu gått in i augusti, för ett drygt halvt år sedan bildades Region Kalmar län och jag fick förmånen att bli ordförande i den Regionala utvecklingsnämnden i länet. Våren har varit utmanande, lärorik, spännande och framåtsyftande.

Med en låg befolkningsutveckling och låg regional tillväxt har länet en större utmaning än många andra regioner. Arbetet måste ske långsiktigt och det finns inga Quick fix. Det har därför varit viktigt att sätta igång arbetet direkt och under våren kan jag ge följande exempel;

# Träffat alla kommuner för att diskutera handlingsplan för infrastrukturen.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

# Fördelat medel till kulturen i länet där nya aktörer också nu får del av kakan.

# I fullmäktige tagit beslut om inköp av nya tåg till Stångådalsbanan och Tjustbanan som också fungerar vid elektrifiering av banorna vilket är målet.

# Tagit beslut om en revidering av Livsmedelstrategi i syfte att utveckla branschen ytterligare.

# Startat ett Tillväxtforum för dialog med länets näringslivsorganisationer såsom Företagarna, Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och LRF.

# Varit aktiva i det SydSvenska samarbetet vilket har lett till ett samverkansavtal kring utbyggnaden av bredband.

# Beviljat medel till Lärcenter Campus Småland i Västervik, Hultsfred och Vimmerby för att kunna erbjuda ytterligare utbildningstillfällen.

# Beviljat medel till E-hälsoarena i länet med syfte att få fler företag att etablera sig inom området.

Ja, listan skulle kunna göras längre men det gäller också att blicka framåt. Länet har som sagt utmaningar men också möjligheter. Kalmar län är landets största besökslän utanför storstadsområdena, besöksmål som bygger på en fantastisk natur, starkt kulturarv och gedigna besöksmål.

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.
Foto: Jan Stenqvist
quote
Arbetet behöver fortsätta kring maten, det kommer därför genomföras en förstudie kring ett Matens hus i Kalmar län.
quote
Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.

Länet är också ett livsmedelslän – här produceras mat till många fler än den egna befolkningen, produktionen är stor på allt från kyckling, mjölk, nöt, ost till jordgubbar och bruna bönor. Kalmar län har också en stor del av den tillverkande industrin från allt från trä- till verkstadsindustri. Arbetet behöver därför fortsätta med att utveckla detta.

Jag ser frågor som kommer behöva ett fokus framåt när det gäller kompetensförsörjning för våra företag, här kommer alla utbildningsformer spela en viktig roll, lärcentra, yrkeshögskoleutbildngar, universitet och folkhögskolor.

Arbetet behöver fortsätta kring maten, det kommer därför genomföras en förstudie kring ett Matens hus i Kalmar län. Kulturen är viktig inte minst för barn och unga och därför kommer arbetet med att få till en skolkulturgaranti genomföras. Integrationsarbetet är en avgörande faktor för att få människor som kommit till länet att stanna, förutom att det berikar vårt län kommer också arbetskraften vara avgörande. Det finns ett ordspråk som säger ”Som man sår får man skörda”. Jag vill så hela tiden, skördetiden är alltid definitionsbar, det gäller ändå att så med precision, se till att grödan är bra, vattna och att ibland också tillåta sig vara nöjd.

Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kalmar län.

Läs mer

Guldklimpar

Sara Gustavsson och Anders Holmén

Sport

Silly season: Domaren går in i Nybros ledarstab

Nybro IF plussar på ledarstaben i division 3.

Kalmar

Unik inblick: Så vässas argumenten i innersta kretsen

Barometern tog rygg på socialministern under en dag i riksdagen och på socialdepartementet

Oskarshamn

Klar: Hon tar över som butikschef på Ica Maxi i Oskarshamn

Ica Maxi i Oskarshamn har fått en ny butikschef. I dag gör Caroline Forneheim sin första dag som butiksansvarig. Hon tar över driftansvaret efter bröderna Andreas och Rasmus Ohlsson, som står kvar som huvudägare.

Emmaboda

Länet: Turbulens i och kring Nöjesindustrin

Det har uppstått turbulens kring Nöjesindustrin och polis har flera gånger kallats till platsen. Skälet är att obehöriga och oroliga personer uppehåller sig där och det påverkar verksamheten i huset.

Sport

FBC-stjärnan kokade efter galna slutet: ”Förbannad”

Det blev en mörk afton i Kifab Arena.