1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Kommer den lila majoriteten lyssna på folket?”

”Så kom då beskedet, namninsamlingen som gjorts för att få till en folkomröstning om bevarandet av äldreboendet i Misterhult uppfyller inte kommunallagens krav.”
"Vi har under ett års tid stått sida vid sida med folket i Misterhultsbygden och kämpat för bevara äldreboendet i Misterhult.”
Foto: Roger Carlsson

Det tycker vi i Centerpartiet är ett mycket tråkigt besked och vi lider med alla de människor som lagt ner enormt mycket tid och engagemang på att samla in dessa namn.

2 310 namn samlades in, med marginal fler än vad som behövs för att väcka frågan om folkomröstning enligt kommunallagens 8:e kapitel §2. Tyvärr så underkänns absoluta merparten av dessa namn på grund av en teknikalitet, att underskrifterna inte till fullo är gjorda så som beskrivs i kommunallagen. Vi inser att denna teknikalitet gör att det är omöjligt att fatta ett beslut om en folkomröstning med folkinitiativet som grund. Men det är likväl lagligt möjligt för kommunfullmäktige att fatta beslut om att hålla en folkomröstning, utan folkinitiativet som grund.

Människor i Misterhultsbygden har lagt ner ett otroligt hårt arbete för att samla ihop dessa namn och man har skapat ett stort engagemang i frågan. Detta är ett arbete som måste respekteras, som förtjänar att respekteras. Att bara kasta allt detta engagemang i soporna på grund av en teknikalitet är en skymf mot alla dessa medborgare och deras engagemang.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Demokrati betyder folkmakt eller folkstyre, frågan är om den lila majoriteten i Oskarshamns kommun är beredda att leva upp till den betydelsen.

I ett uttalande i media de senaste dagarna utav kommunalrådet Andreas Erlandsson säger han ”att jag har svårt att se att vi har ändrat oss”. Detta uttalande talar ju tyvärr väldigt mycket för att den lila majoriteten inte kommer att leva upp till betydelsen av ordet demokrati, att de inte tänker lyssna på medborgarna.

Det är i så fall ett ynkligt agerande från den lila majoriteten, att fullständigt strunta i att lyssna på medborgarna. Oskarshamns kommuns medborgare förtjänar bättre än så!

Frågan om folkomröstning kommer komma upp på kommunfullmäktiges bord i juni och där kommer Centerpartiet driva linjen att en folkomröstning skall genomföras. Vi har under ett års tid stått sida vid sida med folket i Misterhultsbygden och kämpat för bevara äldreboendet i Misterhult och det tänker vi fortsätta att göra!

Frågan är om den lila majoriteten tänker vara lyhörda och lyssna på medborgarnas vilja eller om de tänker låta prestigen styra, svaret lär vi få senast den 8:e juni.

Magnus Larsson, Centerpartiet i Oskarshamns kommun.