”Löner ska vara höga och jämställda"

Jämställdhet
”I Kalmar län har kvinnor i arbetaryrken en genomsnittlig faktisk månadslön på 21 172 kronor, medan män har 27 249 kronor.”
"När det är dags att gå i pension kommer kvittot på det gångna arbetslivet. Eftersom arbetslivet är både ojämställt och ojämlikt blir pensionerna också det.”
Foto: Peter Wallberg/TT

I Kalmar län har kvinnor i arbetaryrken en genomsnittlig faktisk månadslön på 21 172 kronor, medan män har 27 249 kronor. För kvinnor och män i tjänstemannayrken ligger den faktiska månadslönen väsentligt mycket högre, 30 184 respektive 39 673 kronor. Det visar siffror som LO har tagit fram.

I den offentliga statistiken räknas kvinnornas löner om och redovisas som heltidslön. Nära hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid och tjänar därför mindre. Genom att lyfta fram de faktiska månadslönerna blir det tydligt hur stora arbetstids- och löneskillnader som råder på arbetsmarknaden.

Att kvinnor i arbetaryrken tjänar så mycket mindre än alla andra beror på att det är absolut svårast att få ett heltidsjobb i de traditionella kvinnoyrkena, samtidigt som lönerna där är de lägsta.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När det är dags att gå i pension kommer kvittot på det gångna arbetslivet. Eftersom arbetslivet är både ojämställt och ojämlikt blir pensionerna också det. Kvinnor som nyligen har gått i pension och som tidigare har jobbat i ett arbetaryrke, får i genomsnitt en total pension på 16 100 kronor i månaden. Motsvarande för män i arbetaryrken är 20 100 kronor.

Det här får stora konsekvenser för i synnerhet kvinnors möjlighet att försörja sig själva. Arbetslivet innebär att många har det knapert här och nu – och dessutom livet ut. Det måste förändras. Därför driver LO på för att:

# Hållbara heltider ska vara norm i alla arbetaryrken och tidsbegränsade anställningar bara ska användas om det finns objektiva skäl.

# Lönerna ska vara höga, jämställda och mer jämlika. Prioriterat är både löneutjämning mellan kvinno- och mansdominerade arbetaryrken och höjda lägstalöner.

# Staten ska göra större inbetalningar till den allmänna pensionen och kollektivavtalad tjänstepension ska räknas på hela arbetslivet.

Dessutom driver LO i den pågående avtalsrörelsen krav på bättre tjänstepensioner för privatanställda i arbetaryrken. LOs krav innebär att de kollektivavtalade tjänstepensionerna skulle öka med minst 2 500 kronor varje månad.

Thomas Olsson, ordförande i LO-distriktet Småland och Blekinge.

Läs mer

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Coronavirus

Ekonomen om coronakrisen: "Livsverk som går upp i rök"

Coronakrisen kan vara smällen som fäller företag som har haft det kämpigt länge – i spåren av konkurser och arbetslöshet följer personliga tragedier.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Debatt

Debatt: ”Länsstyrelsens beslut är ett övergrepp på familjen”

”Beslutet är ett övergrepp på familjen Östersten, provocerande för länets markägare.”

Torsås

Många vill bli vd för Torsås kommuns bostadsbolag

Den 19 januari gick ansökningstiden ut och kommun har fått in 33 ansökningar till tjänsten.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.