Nollsummespelet är en felräkning

Kalmar FF

Kalmars kommunledning envisas med att hävda att förvärvet av Kalmar FF:s arena år 2017 kommer att medföra kostnadsneutralitet, ett så kallat nollsummespel, jämfört med tidigare situation. Det framfördes bland annat vid kommunfullmäktiges marssammanträde av kommunstyrelseordföranden Johan Persson och den 21 oktober genom koncernchefen Ola Johansson i Barometerns avskedsintervju. Jag har i överklaganden, som har delgivits kommunledningen, och i mycket uppmärksammade debattartiklar i lokalpressen visat att kommunledningen bluffade om 250 miljoner kronor i retoriken vid förvärvsbeslutet.

Men jag kan inte heller se att kommunledningens senaste bicykleta träffade målet. År 2008 beslutades ett föreningsbidrag om 6,75 miljoner kronor årligen till Kalmar FF fram till år 2031. När kommunen 2017 valde att ta över ägandet av arenan återstod därför bara tretton år av föreningsbidrag, som man "slapp" betala. Summan av dessa skulle blivit 88 miljoner kronor. lett nollsummespel är det denna kostnad, tillsammans med den borgen som kommunen oförsiktigt ställt, som ska vägas mot förvärvskostnaden. Borgensåtagandet innebar ett risktagande om 120 miljoner kronor. Summan av kostnader som kunde undvikas var alltså 208 miljoner kronor. Detta är ganska långt ifrån 258 miljoner kronor, som är vad arenan köptes för inklusive ett engångsstöd till föreningen. Till detta kommer räntekostnader och kostnader för yttre underhåll. Osäkerhet råder också om vad det kostar kommunmedborgarna att Kalmar FF nu inte ska ta ansvar för inre underhåll och driften av arenan.

Nollsummespelet är alltså en felräkning med betydligt mer än 50 miljoner kronor, enligt min uppfattning. Men jag påstår inte att det är oegentligheter som sker medvetet av vederbörande.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Gunnar Rydström, civilingenjör i fastighetsekonomi och idrottsintresserad kommunmedborgare.

Läs mer

Oskarshamn

Hockeyfruar arrangerar match för välgörenhet – möter Lakers

Möter lag med spelarfruar från Växjö Lakers

Hultsfred

Dom: Hittade ”sömntabletter” – döms för narkotikabrott

En man i 30-årsåldern erkänner narkotikabrott men försvarar sig med att han hittade tabletterna på gatan.

Kalmar

Man trakasserade barnfamilj – hotade med frontalkrock

Paret sålde sin bostad till en 46-årig man. Det blev startpunkten på år av trakasserier.

Öland

Öland: Politiker väntade i två år på svar

Marcel van Luijn (M) tycker det är bedrövligt att en motion ska ta två år att behandla.

Kultur

Här är lokala profilerna som tävlar i ”Så ska det låta” i Kalmar

Lennart Palm möter Therese Wahlgren Sundén när succékonceptet kommer till Kalmarsalen.

Nybro

Nya diskussioner om korsning: ”Inte nära varandra”

Kommunen diskuterar avsiktsförklaring med Trafikverket.