Annons

Okunskapen är hotet mot vår välfärd

Replik på debattinlägg om anhöriginvandring, publicerat 23 augusti.
Publicerad 27 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är inte invandringen som är hotet mot vår välfärd, det är okunskapen om invandringens betydelse för välfärden och tillväxten. Det är enfalden och populismen i främlingsfientligheten som borde oroa oss. Som jag ser det hotar Sverigedemokraternas retorik och politik den svenska välfärdsmodellen som är uppbyggd kring värderingar om jämlikhet, demokrati och öppenhet.

Sverige hade aldrig varit det välfärdsland som vi är idag om vi inte hade omfamnat och accepterat invandrarna. Hur hade industrin och näringslivet klarar sig efter andra världskriget utan exempelvis finländarna, grekerna och jugoslaverna?

Annons

Människor som kommer från andra länder berikar den svenska arbetsmarknaden med sin arbetskraft och med nya kunskaper inom exempelvis teknik och arkitektur. Redan på medeltiden kom katedralbyggare från Italien och Tyskland. På 1600-talet formades näringslivet under en lång nederländsk epok. På 1700-talet utvecklades manufakturen bland annat här i Kalmar genom rekrytering av invandrare som erfarna arbetsledare och specialister. På 1800-talet vill jag påminna om att den svenska ångteknikens fader Samuel Owen (född i England) och Baltzar von Platen (född i Pommern), den senare la grunden till bland annat Göta kanal. Exemplen kan mångfaldigas.

Av dagens välkända företag och varumärken kan man nämna till exempel Felix, Findus, Marabou, Cloetta, Mazetti och Zoega. Och inom medievärlden företag som Bonniers och tidningar som Allers och Amelia. Alla har startats av personer som invandrat till Sverige.

Glöm alltså inte att invandringen har lagt grunden till och byggt vår välfärd. Att den under århundradena har bidragit med kreativitet, kompetens, kontakter och kapital.

Framtiden då? Välfärden har stora rekryteringsbehov, ta vården och äldreomsorgen som exempel. Ska Sverige lyckas finansiera ökade resurser till välfärden krävs det fler skattebetalare och företagare. Utan inflyttningen de senaste åren av invandrare hade sannolikt Kalmar län fortsatt att minska i befolkningsstorlek.

För ett glesbefolkat land med en allt äldre befolkning finns ingen klokare väg framåt än att omfamna den föryngring som ökad invandring för med sig. Jag är väl medveten om att integrationen behöver utvecklas på ett bättre sätt och invandringen inte alltid är problemfri. Men för att lyckas med integrationen och etableringen måste vi se invandringen som en tillgång, inte som en börda eller ett hot. Vi behöver framför allt bygga ett ”vi” och inte se med ringaktning på person som invandrat, som ett ”dom”.

Ulf Bexell, socialdemokrat, Lindsdal.

Annons
Annons
Annons
Annons