1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Politikerna måste visa ledningsförmåga och handlingskraft”

Coronakrisen
”Coronaviruset har numera också i Sverige utvecklats till ett allvarligt problem. Befolkningen får mycket information om infektionsrisker men ser alldeles för lite praktisk handling – eller (politisk) ”action” för att använda ett modernt språkbruk.”
Hubert Fromlet: ”Sveriges kamp mot coronaviruset bör snarast ges ett mer konkret och omfattande innehåll.”
Foto: Ali Lorestani/TT

Folkhälsomyndighetens tolkningar och rekommendationer fungerar alltjämt som riktmärke för politiker på alla nivåer och därmed också för olika förhållningssätt i dagens verklighet.

För egen del anser jag att Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser innehåller få inlägg med viktigt nyhetsvärde även om vissa upprepningar mycket väl kan vara befogade. Utomlands är man ofta förvånad över den föga restriktiva hanteringen av människornas vardag i samband med coronakrisen.

Det uttrycks förvåning över alltjämt öppna skolar och förskolor, relativt uppluckrade formella församlingsregler, öppna simhallar eller fortsatt fotbollsträning för barn och ungdomar. Myndigheter utan direkt ansvar förfogar med andra ord över alltför mycket makt, kan man tycka.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hubert Fromlet, Affilierad professor vid Linnéuniversitet.
Foto: Privat
quote
Folkhälsomyndigheten kan inte – och bör inte heller – vara vägledande för viktiga samhällspolitiska beslut som alltmer kommer att gå utanför det rent hälsoorienterade perspektivet.

Av denna anledning bör det - enligt min uppfattning - vara ett måste att regeringen och riksdagen genast visar ledningsförmåga i kampen mot det förödande coronaviruset. Folkhälsomyndigheten kan inte – och bör inte heller – vara vägledande för viktiga samhällspolitiska beslut som alltmer kommer att gå utanför det rent hälsoorienterade perspektivet. Här bör politiken tydligt ta över kommandot.

Om man exempelvis tittar på Tyskland så uppstod handlingskraft först när förbundskansler Angela Merkel personligen med emfas började engagera sig i corona-problemet. Enormt stora och konkreta räddningsprogram har sedan dess lanserats på kort tid – räddningsprogram som till och med direkt subventionerar de minsta företagen och corona-drabbade privatpersoner. 100 miljarder euro finns till exempel för statligt ägande i coronadrabbade företag.

Viktigt är också att man i Tyskland erbjuder bankerna mycket mer generösa garantiramar för bankkrediter till företag. Sociala avvägningar har fått en tydlig profil i de tyska åtgärdspaketen. Något mer i detta avseende borde man också åstadkomma även här hemma, även om de senaste underlättande förutsättningarna för a-kassan går i en sådan riktning.

Sveriges kamp mot coronaviruset bör snarast ges ett mer konkret och omfattande innehåll. Regering och riksdag bör därför snarast visa genuin ledningsförmåga, ytterligare lätta på de finansiella bromsarna och satsa på ännu bredare nödåtgärder. Tysklands krisåtgärder har så här långt ett klart bredare spektrum än Sveriges. Personligen tror jag att en sådan bred prioritering är nödvändig och även oundviklig här hemma - och att den till sist också kommer. Men låt oss inte vänta onödigt länge!

Hubert Fromlet, Affilierad professor vid Linnéuniversitet och Senior Advisor till Tysk – Svenska Handelskammaren.