”Slopa arbetsgivaravgiften nu”

”Sverige prövas nu – både mänskligt och ekonomiskt. Här och nu är det viktigaste att bekämpa viruset genom att hindra smittspridning och vårda sjuka.”
STOCKHOLM 20200323Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson: ”Det är nu, inte efteråt, vi har möjlighet att minimera coronas effekt på jobben. Därför hoppas vi att regeringen också är redo.”
Foto: Jessica Gow/TT

Samtidigt måste politiken hantera chocken för ekonomin. Annars hotar en massutslagning av svenska jobb. För att rädda så många jobb som möjligt vill Moderaterna ta bort arbetsgivaravgifter, och att staten betalar halva hyran för krisande företag under två månader.

Omfattande varsel och uppsägningar kommer i spåren av Corona att vara oundvikligt. Politikens fokus måste nu vara att minimera antalet uppsägningar och konkurser samt säkerställa att svenska folket har en god hushållsekonomi. Moderaterna stödjer regeringens krispaket men inser att mer krävs – och presenterar därför ytterligare åtgärder för att rädda svenska jobb.

Harald Hjalmarsson (M), riksdagsledamot
Foto: Mats Andersson
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
quote
Politikens fokus måste nu vara att minimera antalet uppsägningar och konkurser samt säkerställa att svenska folket har en god hushållsekonomi.

För att minska personalkostnaderna vill vi att arbetsgivaravgiften slopas för alla anställda under april och maj. Det innebär en kostnadsminskning med i snitt 22 000 kronor per anställd och månad och skulle göra stor skillnad för företag i närtid.

Få av de hårdast drabbade företagen äger sina egna lokaler. Det handlar om exempelvis butiker, hotell och restauranger – som nu fått mattan undandragen under dem. Därför föreslår Moderaterna att staten går in och tar halva hyreskostnaden för dessa företag under april och maj. Tillsammans med slopade arbetsgivaravgifter ger detta företagen ett större utrymme att manövrera den akuta krisen.

Det är inte bara de stora företagen som ska kunna låna pengar för att överleva krisen. En Företagsakut bör därför införas som innebär att staten tar en stor del av risken när små och medelstora företag behöver låna pengar. Lån räcker dock inte – en statlig riskkapitalfond bör inrättas som investerar 100 miljarder kronor i svenska företag.

De politiska beslut som fattas de närmsta månaderna kommer att prägla hela det 20-tal vi har framför oss. Och kanske mer än så. Det var bra att regeringen var snabbfotad och tidigt la fram ett omfattande krispaket. Det är nu, inte efteråt, vi har möjlighet att minimera coronas effekt på jobben. Därför hoppas vi att regeringen också är redo att genomföra de förslag Moderaterna presenterat – för att rädda svenska jobb. Så att hjulen i Sverige kan snurra så bra som möjligt.

Harald Hjalmarsson (M), riksdagsledamot

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson

Läs mer

Familj

Därför firar vi trandagen: ”En stark tradition i våra trakter”

I dag kommer tranorna till barnen i sydöstra Sverige och det är fritt fram för våffelfest. Men varför? Familjeredaktionen reder ut begreppen.

Kalmar

Arvidsson: ”Personer över 40 kallas inte ens till jobbintervju”

Barometerns krönikör om hur åldersdiskriminering kan slå mot stora och små.

Kalmar

”Sölvesborgstyret vill se klassisk konst i kommunens ägo. Är Anders Zorns nakna kullor i strandkanten tillräckligt klassiska?”

Björn Samuelsson om politiker som vill begränsa konsten.

Granskningen av Kambua

GRANSKNING: Kunder till Kambua får inte ut sina pengar

Kambuas förklaringar är många. Trots det får kunderna inga pengar.

Oskarshamn

Anders Lidén: ”I den anglosaxiska världen hyllas retorik”

Anders Lidén om talekonsten som påverkar politiken.

TV, bildspel & reportage

ÅTERBLICKEN: ALLT om den rekordstora Ironmanveckan

Vi har samlat bevakningen kring den rekordheta Ironmanveckan på ett och samma ställe.