Ställ om jordbruket till en hållbar produktion

Replik på debattinlägg om svensk mjölkproduktion, publicerat 31 augusti.

I ett inlägg den 31 augusti skriver Eleonor Nilsson, Fredrik Olsson och Camilla Hilmersson att det behövs fler betande djur för den biologiska mångfaldens skull. Jag, och säkert många andra som slutat med animaliska produkter, har inte gjort det för att vi tycker illa om öppna landskap och biologisk mångfald. Vi har gjort det av olika anledningar, men en är att vi värnar jordens överlevnad.

Världens ledande klimatforskare, 170 stycken från 52 länder i FN:s klimatpanel säger att vi måste ställa om vår markanvändning och sätt att producera mat för att kunna vända skenande klimatförändringar och för att få maten att räcka till alla. De rekommenderar att alla ska övergå till en mer växtbaserad kost och att det behövs mer träd för att binda koldioxid. Mer skog betyder inte automatiskt mindre mångfald, utan en välmående skog kan istället öka den. Och framförallt kan den växande skogen bli den lunga som planeten behöver för att inte drabbas av akut andnöd och inom snar framtid total kollaps. Att öka antalet kor är alltså ingen bra lösning för världens problem. De måste istället minskas ordentligt. Den betydande mängd metangas som kor släpper ut är också en aspekt i sammanhanget. Metangas, som är kraftfullare än koldioxid för klimatförändringarna. Att betänka att 96 procent av biomassan, alltså den sammanlagda vikten av däggdjur på jorden, består av oss människor och våra djur och endast 4 procent är de vilda djuren ger också en bild av hur orimligt stor plats vi människor tar på denna jord.

Vi behöver verkligen våra lantbrukare och vi behöver sysselsättning och högre grad av självförsörjning gällande livsmedelsproduktion. Vi behövs alla för att ställa om till en hållbar framtid. Framförallt behövs modiga politiker och makthavare som vågar ställa om till mer växtbaserade livsmedel. Efterfrågan på mjölk minskar och växtbaserade drycker konsumeras mer och mer. Det behövs fler lantbrukare som odlar till exempel havre för att möta denna efterfrågan. Men istället för att stötta dem med ekonomiska medel som hjälp till omställning stöttas mjölkindustrin med pengar både från staten och EU. Jag har så svårt att se logiken i det.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För att vända klimatförändringarna, bevara biologisk mångfald, spara på vatten ( som vi inte alls har så gott om längre) och säkerligen skapa jobb på landsbygden behövs en helomvändning. Och det betyder inte fler kor.

Anneli Sundin, Gemla.

Läs mer

Insändare

”Blir ni lika upprörda över pannkaka och sylt?”

”Ett tips är att följa förskolans publicerade matsedel och anpassa middagarna hemma efter det.”

Ledare

Martin Tunström: ”Anders Henriksson offside i Kalmar FF”

Anders Henriksson (S) företräder en organisation som kräver att elitidrotten ska stå för en ökad andel av sina kostnader samtidigt som han föreslås till ordförande för Kalmar FF.

Kultur

Barometern tipsar – här är 15 fina fynd på årets bokrea

Kulturens Frida Lindström och Kim Ustamujic Johansen valt ut några guldkorn att hålla extra utkik efter.

Ledare Barometern

Ledare: ”Svensk television att bevara”

Sverigedemokraternas krav i riksdagen försvårar för den sakliga och motiverade kritiken mot public service-bolagen.

Emmaboda

TV: Företag bygger kanal för att skydda fabriken mot vattnet

Vid Xylems fabrik i Emmaboda är läget allvarligt.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.