”Svenska språket är en nödvändighet”

Slutreplik, i debatt om äldrevård. Tidigare inlägg 28 februari och 16 mars.
”För Sverigedemokraterna är det en självklarhet att alla som arbetar inom äldreomsorgen ska behärska svenska språket i tal och skrift. ”
”För att värdesätta medarbetarna och få fler att söka sig till äldreomsorgen är det nödvändigt att höja undersköterskornas status och arbetsvillkor.”
Foto: Pontus Lundahl/TT

Bengt Thörnblad från Centerpartiet tycker däremot att det är dålig och populistisk politik att kräva att våra äldre ska känna sig trygga och förstådda i sin vardag.

Bengt Thörnblad klagar över att det är svårt att rekrytera till äldreomsorgen. Detta är dock inte märkligt, då yrket präglas av låga löner, ofrivilligt deltidsarbete, delade turer och svårigheter för många yngre att få fast anställning.

För att värdesätta medarbetarna och få fler att söka sig till äldreomsorgen är det nödvändigt att höja undersköterskornas status och arbetsvillkor. Sverigedemokraterna vill att examen som undersköterska ska ge yrkeslegitimation. Detta stärker patientsäkerheten, minskar personalomsättningen och ger den enskilde arbetstagaren en starkare förhandlingsposition gentemot arbetsgivaren. Vi tillför i vår budget betydande resurser för att kommunerna ska kunna erbjuda heltidstjänster när så önskas.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I motsats till detta satsar den S-MP-regering, som Bengt Thörnblad stöder, på extratjänster och praktikplatser. Det innebär att icke utbildade personer, ofta med mycket bristfällig svenska, ska ta hand om våra äldre. Dessa tjänster är helt eller delvis betalda via statliga skattemedel, varför en del kommunala arbetsgivare tyvärr satsar på detta framför de egna medarbetarna. För en tid sedan visade Kommunals rapport på de stora problemen med språkförbistring inom äldreomsorgen. IVO har också pekat ut bristande kunskaper i svenska hos hemtjänstpersonal som ett riskområde. Bristande språkkunskaper inom äldreomsorgen slukar dessutom resurser i form av handledning och språkhjälp.

Sverigedemokraterna anser att det är positivt när nyanlända vill börja arbeta i äldreomsorgen. För oss har det, till skillnad från Bengt Thörnblad, ingen betydelse vilket ursprung en person har. Men detta innebär också att kraven på utbildning och kompetens ska vara precis desamma. Det innefattar också kravet på att kunna tala och skriva god svenska.

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot

Anne Oskarsson (SD), riksdagsledamot

Ann-Christine From Utterstedt (SD), riksdagsledamot

Läs mer

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Oskarshamn

Solbackas restaurang stängd för allmänheten

Restaurang Drotten på Solbackas servicehus i Oskarshamn stängde på måndagen för allmänheten. Däremot kan pensionärer komma dit och köpa med sig en portion mat hem.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Debatt

Debatt: ”Länsstyrelsens beslut är ett övergrepp på familjen”

”Beslutet är ett övergrepp på familjen Östersten, provocerande för länets markägare.”

Ledare

Ledare: Länsunionen försvagas när Edström lämnar

Länsunionen i regionen försvagas när Liberalernas regionråd Pierre Edström lämnar sina uppdrag.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.