”Sverigedemokraterna saknar insikt om problemen”

Replik, på debattinlägg om äldrevård publicerat 28 februari.
”Som vanligt så har Sverigedemokraterna dålig koll på hur verkligheten ser ut såväl inom äldreomsorgen som samhället i övrigt.”

Man föreslår populistiska och dåliga lösningar på problem inom vård och omsorg. Det stora problemet är bristen på utbildad personal inom flera vård och omsorgsyrken.

Under vintern och våren arbetar man inom äldreomsorgen och vården för att klara av att rekrytera tillräckligt många medarbetare för att den ordinarie personalen ska kunna få sin sommarsemester som dom så väl behöver. Att rekrytera tillräckligt många undersköterskor till sommaren är en omöjlighet. Dom finns helt enkelt inte. Även under övriga månader kan det finnas en viss brist på utbildad personal.

En dellösning som jag menar är bra och som jag har erfarenhet av är att under våren låta invandrare som saknar arbete göra praktik inom äldreomsorgen. Innan praktiken påbörjad så kontrollerar man att SFI är genomfört. Praktikanten går sedan bredvid en erfaren undersköterska och får då hela tiden handledning. Efter 2-3 månader så gör chefen en utvärdering tillsammans med ordinarie personal/undersköterska. En viktig del i utvärderingen är då hur språket har fungerat. Man kan då kontrollera att omsorgstagarna/brukarna är nöjda. En del av praktikanterna blir erbjudna ett semestervikariat om bedömningen är att dom klarat språket och i övrigt är lämpliga. En del invandrare har erfarenhet av vård och omsorg som kommer till användning.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag menar därmed att Sverigedemokraterna är fel ute när man beskriver detta enbart som en integrationsåtgärd. Det primära är ju att våra äldre och funktionshindrade behöver hjälp med vård och omsorg. Resultatet blir ju också bra integration i det Svenska Samhället. Men det är väl också fel enligt Sverigedemokraterna?

Centerpartiet vill göra en storsatsning på Undersköterskor. Det kommer att behövas 130 000 fler undersköterskor fram till 2026. I dag är det alltför få som söker sig till yrket. Centerpartiet vill därför höja statusen på yrket genom bättre karriärmöjligheter och utbildningsmöjligheter. Det behövs en tydligare definition på vad en undersköterska kan och får göra. En standardiserad utbildning behövs.

Vad tänker Sverigedemokraterna göra för att klara av bristen på undersköterskor på kort och på lång sikt?

Bengt Thörnblad (C), ledamot Regionfullmäktige.

Läs mer

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Debatt

Debatt: ”Länsstyrelsens beslut är ett övergrepp på familjen”

”Beslutet är ett övergrepp på familjen Östersten, provocerande för länets markägare.”

Coronavirus

Förkortat fullmäktige för minskad smittspridning

Flera punkter på dagordningen ströks för att risken för att smitta varandra skulle minska.

Ledare

Ledare: Länsunionen försvagas när Edström lämnar

Länsunionen i regionen försvagas när Liberalernas regionråd Pierre Edström lämnar sina uppdrag.

Ledare

Hallengren agerar mot avgifterna för vård- och omsorgsföretag

Regeringen ser äntligen över avgifterna för tillstånd inom privat vård och omsorg.