Unikt samarbete bra för Torsås

Kommunpolitik i Torsås
”Efter tre år är vi drygt 200 kommuninvånare fler och på samma tid har kommunen gått 44 miljoner i överskott. När vi nu summerar år 2017 är befolkningsökningen fortsatt positiv för kommunen och resultatet når upp över 8 miljoner även efter det att vi fört över pengar till socialnämndens budget för 2018.”

När våra sex partier, efter valet 2014 bildade en gemensam majoritet för att styra Torsås kommun tillsammans var det många som höjde på ögonbrynen och trodde att vi snart skulle komma att splittras. Men nu står vi här med fyra gemensamma budgetar antagna i Kommunfullmäktige och tre bokslut som resultat av vårt samarbete.

Efter tre år är vi drygt 200 kommuninvånare fler och på samma tid har kommunen gått 44 miljoner i överskott.

När vi nu summerar år 2017 är befolkningsökningen fortsatt positiv för kommunen och resultatet når upp över 8 miljoner även efter det att vi fört över pengar till socialnämndens budget för 2018. Kommunen har nu en ekonomisk reserv på 14.5 miljoner kronor att använda vid kärvare tider. På många sätt står vi stadigare idag än på länge.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrik Nilsson Bokor (S)
Foto: Leif Pettersson
quote
Sänkta sjuktal, och en tydlig förbättring i resultaten av medarbetarenkäten är några tecken på att kommunen är på väg i en positiv utveckling.
quote
Henrik Nilsson Bokor (S)

I detta läge målar oppositionen upp en nattsvart bild av kommunen. Pengarna är slut låter Centerpartiet meddela via den egna partimegafonen Torsåsposten. Kommunens skulder påstås felaktigt vara uppe på 700 miljoner och det spekuleras om höga framtida räntekostnader. En stor del av skulden står på bostadsbolaget vars lån finansieras av hyresintäkter. Och de lån som Torsås kommun nu tecknat har skett med 10 års bunden ränta på drygt 1 procent.

Kommunen har stora utmaningar och står även framåt inför många svårigheter. För att kunna möta dem på ett bra sätt måste vi skapa en långsiktig stabilitet och ett utvecklingsklimat, där medarbetare och medborgare tillsammans får ut bästa möjliga kvalitet i sin arbetsinsats och i den service och tjänster som erbjuds utifrån de resurser som finns. Satsningen en god arbetsmiljö och stärkt attraktivitet för kommunen ligger fast. Prioriteringarna kring ett förstärkt folkhälsoarbete och det verksamhetsnära ledarskapet ska kännas i skenet av de utmaningar som vi står inför som kloka prioriteringar.

Under den gångna mandatperioden har byggandet tagit rejäl fart i Torsås kommun. Majoritetspartierna gläds åt att både nya bostäder och skollokaler byggt i kommunen.
Foto: Leif Pettersson

Sänkta sjuktal, och en tydlig förbättring i resultaten av medarbetarenkäten är några tecken på att kommunen är på väg i en positiv utveckling. Under 2017 togs det viktiga beslutet om att alla hushåll skall erbjudas fiberanslutning, utbyggnaden kommer ske under de närmaste åren. Skolresultaten börjar vända uppåt, en familjecentral är under byggnation.

Samtidigt har nya lägenheter byggs på Proppsbacken i Bergkvara och flera gamla lägenheter på Karlavägen i Torsås har renoverats. Silon köptes in som ett framtida utvecklingsområde som nu kan detaljplaneläggas efter 2017 års arbete med planprogram och köp av fastigheten. Nu öppnar vi upp för nya bostadsområden på Torshammar i Torsås. I Bergkvara är det snart dags att komma igång med att bygga en ny förskola med 6 avdelningar och tillhörande skolkök och bespisningslokal.

Den nya högstadieskolan invigdes i början av höstterminen. En stor mängd besökare deltog i firandet, vilket i sig visar vilket historiskt projekt den nya högstadieskolan är för kommunen och är ett bra exempel på hur vi under 2017 skapat förbättrade förutsättningar för ett gott liv i en livskraftig kommun när vi nu fortsätter investera i Torsås framtid.

Vi vill rikta ett särskilt tack till alla medarbetare och kommuninvånare som bidragit med sitt arbete, kunnande och engagemang under året. Tack vare personalens kompetens och många engagerade medborgare har vi klarat årets många utmaningar på ett bra sätt som ger framtidstro för Torsås.

Henrik Nilsson Bokor (S), Mona Magnusson (M), Lena Gustavsson (L), Johan Petersson (L), Lars Sjöholm (MP) och Anna Olausson (KD).

Majoriteten i Torsås kommun.

Läs mer

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt anlagd brand i miljöhus i Växjö.

Kalmar

Akinder om kritiserat bygglov: ”En klassmässig dimension”

Grannarna i bostadsrättsföreningen har sedan länge varit emot byggnationen.

Kalmar

Klartecken för 180 bostäder på Liljas gamla tomt i Kalmar

För drygt två år sedan köpte Riksbyggen fastigheten där Liljas personbilar låg tidigare.

Torsås

Inga nya detaljplaner för bostäder på flera år i Torsås

Detaljplaner med attraktiva områden för bostäder är viktigt för kommunernas utveckling.

Torsås

Flera ödehus i Torsås kommun – några kan komma att säljas

Det finns ännu ingen plan för vad som ska hända med husen.

Kalmar

Så byggde han jätteföretaget i Kalmar: ”Startade från botten”

Lars Wärnberg drömde om att vara ensamseglare, höll på att bli fransos, men slutade som en av Kalmars mest inflytelserika företagare.