Utan medarbetarna stannar regionen

Personalpolitik

Medarbetarna är den viktigaste resursen Region Kalmar län har. Moderaterna och KD ser allvarligt på den personalkris som sedan en tid växer inom regionen. För att hejda den negativa trenden där anställda lämnar, främst inom slutenvården, med dyra hyrbolagslösningar till följd måste en rad reformer sjösättas på bred front.

Vi har valt att dela upp de viktigaste satsningarna i tre delar; ett stimulanspaket, ett karriärpaket samt utvecklingsfrågor för att rekrytera, och inte minst, behålla medarbetare genom att göra Region Kalmar län till en attraktiv arbetsgivare. Det handlar bland annat om tydlig lönespridning, arbetsmiljö, delaktighet, vidareutbildning och utökade karriärmöjligheter. Det är dags att visa regionens medarbetare den uppskattning de förtjänar.

Vi vill bland annat utreda hur vårdrelaterade studier kan betalas för dem som arbetat mer än fem år inom regionen, införa landsbygdstillägg och möjlighet till arbetspendling på arbetstid liksom se över möjligheterna att höja OB-tillägget vid storhelger när ekonomin så tillåter.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vidare vill vi att möjligheterna till lönekarriär, vidareutbildning samt karriärstege utvecklas och att regionen verkar för konkurrenskraftiga löner samt tydligare lönespridning – det sistnämnda är något i stort sätt samtliga fackförbund som finns representerade inom regionens många yrkeskategorier efterfrågar men som Länsunionen i allt för dålig utsträckning hittills har förmått tillgodose.

Slutligen är att komma till bukt med bemanningen en av de absolut viktigaste frågorna för både regionens ekonomi samt möjligheten att möta merarbetarna med satsningar som gör Region Kalmar län till en attraktiv arbetsgivare på riktigt. Stora belopp dränerar årligen regionen på miljontals kronor, ja snart närmar vi oss en kvarts miljard i kostnader för hyrpersonal via bemanningsbolag. Krafttag måste tas för att så vare sig kan eller får det fortsätta.

Carl Dahlin (M), ice ordf personalutskottet, Region Kalmar län.

Läs mer

Kalmar

Skiss: Så blir nya förskolan i Lindsdal

Planerna på en ny förskola i Lindsdal hamnade i långbänk – men nu har de första skisserna lämnats in.

Kalmar

Kalmarseger i Vi i femman – trots modiga chansningen

Radioklassikern Vi i femman är i gång igen. På tisdagen tog Södra skolan från Kalmar hem premiärsegern, trots motståndarnas modiga chansning i slutminuterna.

Emmaboda

Mest mat slängs när favoriter serveras

Matsvinnet i kommunens skolor är som minst på de mindre skolorna, och mest mat slängs när det serveras rätter som barnen tycker allra bäst om.

Kultur

Kalmar: Eventbolag söker skådespelare

Comedy Art Theatre bjuder in till öppen audition på Kalmar Stadshotell.

Emmaboda

Högstadiet ska renoveras för tio miljoner

Tio miljoner kronor finns anslagna i kommunens budget för renovering av Bjurbäcksskolans högstadium. Kommer det att räcka?

Kultur

Vemodig vårsalong med växande bakterier

Populära Liljevalchs vårsalong har öppnat och tre konstnärer från länet är med.