1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Vädjan till dagligvaruhandeln i Småland”

Livsmedelsföretag
”Stora delar av restaurang-, kafé-, hotell- och besöksnäringen kämpar just nu för att överleva. Kunderna finns inte kvar när alla håller sig hemma."
"Vi begär inte några stora räddningspaket eller statliga subventioner, vi vill bara få möjligheten att nå ut till våra konsumenter och sälja våra produkter.” 17 representanter för lokala matproducenter skriver ett brev till dagligvaruhandeln i Småland.
Foto: Emelie Nordquist

Detta får i sin tur förödande konsekvenser för alla mindre livsmedelsproducenter som därmed blir av med sina kunder.

Vi ställer nu hoppet till dagligvaruhandeln att ta in våra produkter i sina sortiment, så att Sverige även efter Corona-krisen har kvar sina småskaliga livsmedelsföretag.

Det finns 4 600 livsmedelsföretag i Sverige enligt Statistiska centralbyrån, bland dem har bara 650 företag fler än 10 anställda. Därutöver finns det hundratals små musterier och mikrobryggerier, för att inte nämna alla 170 000 som jobbar inom svenskt lantbruk.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kajsa Leander, Berga Bruk, Musteri & Äppelodling
Foto: Privat
quote
Därför vädjar vi nu till dagligvaruhandeln med era stora och väl fungerande butikskedjor: Ta in råvaror och produkter från lokala småländska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet!

I ingen annan industrigren startas så många nya företag som får Sverige att sjuda av innovation och entreprenörsanda. De små livsmedelsföretagen skapar också många jobb, inte minst åt unga och nya svenskar, i landets alla hörn.

Men små företag är ofta extra sårbara. Den viktigaste försäljningskanalen för många mindre livsmedelsproducenter är just kaféer, restauranger, konferensanläggningar och hotell. När dessa inte har några kunder längre drabbas även de lokala, småskaliga svenska matproducenterna och bönderna.

Det är inte en liten minskning vi sett under de senaste veckorna. Det är ett totalt stopp! Därför vädjar vi nu till dagligvaruhandeln med era stora och väl fungerande butikskedjor: Ta in råvaror och produkter från lokala småländska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet! Och ge dem bra exponering och synlighet i butik. Så kan den lokala maten och drycken i Småland räddas!

Vi begär inte några stora räddningspaket eller statliga subventioner, vi vill bara få möjligheten att nå ut till våra konsumenter och sälja våra produkter.

Det är mycket hårt arbete och stora investeringar som ligger till grund för att vi idag kan njuta av en mångfald av mat och dryck med smaker från olika delar av vårt land. Det är en skatt vi kan vara stolta över!

Vi i den småskaliga odlings- och livsmedelsförädlingen undrar:

Vilken framtid vill vi ha när krisen är över?

Vill vi ha kvar en rikedom av matkultur? Vill vi ha kvar arbetstillfällen och företagande i landsbygden?

Vill vi ha kvar små svenska livsmedelsproducenter som jobbar i samklang med naturen, värnar extra om djurhälsan och ställer om till ekologisk odling för att gynna biologisk mångfald, rent vatten och levande jordar?

Vi vill det – men det sker inte utan er. Därför vädjar vi till er i dagligvaruhandeln – hjälp Småland att bibehålla den småskaliga livsmedelsproduktionen! Många av oss kommer inte att finnas kvar nästa år om vi inte snabbt får tillbaka våra konsumenter.

Men får vi till överenskommelser med dagligvaruhandeln – listningar, långsiktiga avtal och garanterade volymer – så finns till och med potential för många inom den lokala livsmedelsnäringen att anställa fler medarbetare under krisen istället för att lägga ner. Med gemensamma krafter kan vi nu tillsammans bidra till att möta de samhällsekonomiska utmaningar vi står inför!

Kajsa Leander, Berga Bruk, Musteri & Äppelodling

Patrik Evertsson, Emåmejeriet

Martin Enestedt, Skälshult Gård

Karin Bjärnstedt, Ekekulls produkter

Frank Mikosch, Solmarka Gårdsmejeri

Helena Ring-Johansson, Biodlingsföretagarna

Kristina Lindelöf, Ingebo Hagar

Yvette & Mario Wenzel, Höjdens mejeri

Annika Nilsson, Mat-torpet Solliden

Matilda Johansson, Räven och Osten

Mette Munter, Skurö gårdsmejeri och butik

Christian Holzer, Basebo Förlag

Håkan Jonsson, Brantestad - Fläsk från glada utegrisar

Claes Mark, Mark Cider

Martin Ragnar, forskare och författare

Kerstin Jürss, Sveriges Gårdsmejerister

Lena Ryberg-Ericsson, Köpings Musteri & Bergs Äppelgård