1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Vänskapskorruption i Mörbylånga kommun”

Kommunpolitik i Mörbylånga
”Anti-korruptionsutbildningar blir idag allt vanligare i Sverige, både inom offentlig liksom privat sektor.”
Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga ska på kommande kommunfullmäktige svara på flera frågor om hur Mörbylånga kommun hanterar
Foto: Mats Holmertz

Korruption är ett fenomen som vi tidigare varit relativt förskonade emot. Även idag är kanske ekonomisk korruption relativt isolerat och kommunsfären då specifikt lindrigt påverkad.

Vad som däremot kan ses som en vanligare företeelse är så kallad vänskapskorruption. Ekonomisk korruption kan av många anses som allvarligare, medan vänskapskorruption många gånger istället förgiftar en verksamhet inifrån genom att skapa falanger, stridigheter, favoritism och baktaleri till förmån för de egna. Dylikt beteende är ovälkommet i Mörbylånga kommun.

Till kommande kommunfullmäktige är följande frågor ställda till kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S):

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

# Hur är majoriteten i Mörbylånga kommun beredd för att tillsammans med förvaltningsledning motverka vänskapskorruption?

# Vilka specifika verktyg finns att tillgå samt vilka åtgärder kan sättas in om vänskapskorruption uppdagas?

# Vilken sorts utbildning får de kommunala tjänstemän som anställer medarbetare för att lättare identifiera och förhindra vänskapskorruption?

# Hur pass allvarligt ser kommunalrådet på vänskapskorruption och om detta identifieras i Mörbylånga kommun skulle Matilda Wärenfalk ta avstånd från detta genom en specifik handling?

# Har Socialdemokraterna tillsammans med stödpartierna Centerpartiet och Vänsterpartiet hittills kunnat identifiera någon form av vänskapskorruption i kommunen och hur har denna i så fall åtgärdats?

# Vad för besked ger den politiska majoriteten till de medborgare i Mörbylånga kommun som är oroliga för att vänskapskorruption kan få fäste i kommunförvaltningen?

Debatten kring svaren går av stapeln efter lunch måndagen den 30 mars och kan följas på Mörbylånga kommuns hemsida alternativt på plats i Skansenskolans aula. Välkomna!

Carl Dahlin (M), kommun- o regionpolitiker
 Södra Näsby