1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Vi behöver en knutpunkt vid Alsterån längs E 22”

Turism
”Besöksnäringen står för en stor del av inkomsterna för företagen i Kalmar län och i Mönsterås kommun och är därmed mycket viktig för lokalsamhällets utveckling.”
”Ålem, med sitt utmärkta läge vid både E 22 och Alsterån, är en utmärkt plats som kan fånga upp människor som rör sig längs E 22 eller väg 34.”
Foto: Fredrik Svensson

Under 2000-talet har dessutom besöksnäringen varit en av de tjänstenäringar som skapat flest arbetstillfällen och då i mestadels små företag.

Kalmar län ligger i dag på fjärde plats i Sverige när det gäller antalet gästnätter under sommarmånaderna. Vi har i länet flera stora turistmagneter såsom Kalmar slott, Astrid Lindgrens värld, Glasriket och Öland. Men mellanlänet saknar en sådan ”magnet” vilket skapar en obalans.

Mönsterås kommun ligger mitt i länet med goda förbindelser till de stora besöksmålen men är i sig självt en magnet som vi bör ta vara på. Emån och Alsterån är dragplåster med industriminnen, vandrings- och cykelleder, fiske och båtliv. Kusten med alla öar och holmar ger också fantastiska naturupplevelser och Mönsterås köping med sin särprägel av svensk småstad imponerar på alla som hittar hit. Listan kan göras lång!

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men det gäller att göra de som passerar Mönsterås kommun uppmärksamma på allt detta - ett ställe som är naturligt att stanna till vid - en angöringspunkt med rastplats och information om allt vad trakten bjuder.

Naturvårdsverket har ett koncept som har Naturum som varumärke. Detta är tänkt att vara en port till naturen och kulturen och ska passa hela familjen. I Sverige finns i nuläget ungefär trettio Naturum och fler är på gång. De kommuner som har Naturum har visat på ett ökat besöksunderlag och därmed även en ekonomisk vinst. Det finns två Naturum på Öland och ett i Västervik, men inget på hela sträckan längs E22 från Ronneby till Västervik.

Mönsterås och Kalmar län behöver ett Naturum ”mitt i länet” för att knyta samman natur, kultur och turism. Ålem, med sitt utmärkta läge vid både E 22 och Alsterån, är en utmärkt plats som kan fånga upp människor som rör sig längs E 22 eller väg 34 och få en inblick i den fantastiska natur med unika industriminnen som finns i området med vattenvägar och ekskogar. Dessutom kan platsen fungera som en informationsplats för kommunen och som förbindelselänk till inlandet och Öland med information om hela regionen.

Så Kalmar län och angränsande områden har mycket att vinna på Naturum Alsterån!

Britt-Marie Domeij (M)