”Vi kan inte skjuta klimatfrågan på framtiden”

Replik på inlägg om regionens köp av Kalmar Öland Airport, publicerat 6 februari. ”Äntligen en flygföreträdare som vågar tala allvar om hur flyget ska minska sina utsläpp i praktiken!”
Debatt om framtiden för Kalmar Öland Airport är fortfarande het.
Foto: Paul Madej

Det uppskattar vi. Tyvärr förespråkar Karin Lagerlöf framför allt utsläppsminskningar någon annanstans (minskat antal avgångar från Kastrup) och längre fram i tiden (elflyg). Men vi kan inte skjuta klimatfrågan på framtiden. Alla måste ta ansvar, också i Kalmar, och vi måste göra det nu.

I kommunfullmäktige 27 januari presenterade vi den planerade Frankfurts-linjens klimatskadande utsläpp i relation till kommunens totala fossila utsläpp. Flyglinjen till Frankfurt skulle sabotera vår plan för minskade utsläpp i kommunen och öka dem med ungefär 10 procent första året. Det är förstås helt bakvänt att börja med att öka utsläppen, när man samtidigt planerar för att snabbt minska dem.

Lagerlöf jämför flyg till en flyg-hub som Frankfurt med en resa från en annan flyg-hub som Kastrup. Oftast är ju varken Frankfurt eller Kastrup slutmålet, utan man ska vidare med ett annat flyg. En resa till Frankfurt ska därför jämföras med en resa till Kastrup med tåg. Då är Frankfurt-resan alldeles orimlig klimatmässigt, särskilt med den planerade mellanlandningen i Ronneby.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det regionala näringslivet är beroende av bra möjligheter till resande. Men det kan inte ske till priset av kraftigt ökade utsläpp. En stor fördel med att istället förbättra möjligheterna för klimatsmart resande med tåg eller kanske med elflyg är att det kan gynna flera orter längs en resväg och inte bara de som finns nära Kalmar flygplats.

Vi tackar för inbjudan till flygplatsen och kommer gärna dit för att träffa Karin Lagerlöf. Vi behöver en bra dialog om hur vi minskar utsläppen, och hur vi lägger om infrastrukturen på flygplatsen för att gå från tunga, vanliga flygplan till mindre, lätta elflygplan.

Annika Carlsson Wistedt (MP), Kalmar

Max Troendlé (MP), Kalmar

Läs mer

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt anlagd brand i miljöhus i Växjö.

Kalmar

Katsanidous väg till toppen: ”Insåg att jag hade stort stöd”

”Vill vi se fler unga, inte minst kvinnor, engagera sig politiskt då måste politik och vardag gå att kombinera.”

Sport

Avslöjar: Vikings ute efter KHC-stjärnan

Grannen i väst vill sno centerstjärnan.

Debatt

Alfsson: ”Kalmar behöver nya riktlinjer för parkering”

”Effekten blir givetvis ökad parkeringskaos och frustration hos de boende i området.”

Emmaboda

Rektorn: ”Vi jobbar för att det ska bli en resa till Polen”

Målet är att Polenresan ska bli av, men det är inte helt spikat.

Ledare

Ledare: ”Ett uppsving för Kalmar flygplats”

För att även andra städer än Stockholm ska kunna leva och bidra till landets tillväxt och välfärd behöver det gå lätt att resa dit.