Vi måste försvara dem som försvarar vår planet

Klimatkrisen

De som kämpar för en bättre värld trakasseras och mördas. Utvecklingen är alarmerande och helt oacceptabel. Det svenska näringslivet, beslutsfattare och civilsamhället måste tillsammans försvara dem som försvarar vår planet, skriver Amnesty, We Effect och Greenpeace.

De som borde prisas för sitt engagemang, har istället blivit måltavlor. Bara under förra året dödades 247 människor som kämpade för rätten till sin mark, en bra miljö eller urfolks rättigheter, enligt en färsk rapport. En ny kartläggning bland tio samarbetsorganisationer till We Effect visar att samtliga hotats av myndigheter, polis, militär eller privata företag.

Parallellt har Greta Thunberg skapat en medvetenhet kring klimatfrågan som få andra har gjort, någonsin. Miljontals protesterar på gatorna världen över. Men även det engagemanget motarbetas. Ungdomarna trakasseras på Twitter och nyligen åtalades en svensk man för att ha mordhotat Greta Thunberg.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi måste motverka denna alarmerande utveckling. De senaste två åren har We Effect, Amnesty International och Greenpeace arbetat tillsammans i ett gemensamt projekt, finansierat av Postkodlotteriet, där 200 unga miljö- och människorättsaktivister i Latinamerika har utbildats och rustats för att överleva, för att kunna fortsätta kampen för miljö- och mänskliga rättigheter. Idag är de människor som stöttats av projektet starkare - de vet hur de ska agera när de hotas och de har skapat ett säkerhetsnätverk för att kunna hjälpa varandra.

Men ett projekt räcker inte. Det krävs omfattande insatser för att göra verklig skillnad.

# Samarbete. Svenska organisationer måste sluta arbeta i stuprör och hitta gemensamma lösningar som stärker skyddet för miljö- och människorättsaktivister.

# Fokus. Regeringens politik måste genomsyras av att stärka skyddet för människor som riskerar livet för en bättre värld.

# Ansvar. Svenska företag och banker kan och bör ta ett större ansvar. De affärer som görs måste stärka människors rättigheter, inte bidra till att kränka dem.

Det är ett globalt misslyckande varje gång en person tystas, hotas eller mördas för att hen försökte göra världen till en bättre plats. För att rädda världen måste vi först se till att försvara dem som kämpar för att rädda den.

Anna Lindenfors, Generalsekreterare Amnesty i Sverige

Parul Sharma, Sverigechef Greenpeace

Anna Tibblin, Generalsekreterare We Effect

Läs mer

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt anlagd brand i miljöhus i Växjö.

Kalmar

Katsanidous väg till toppen: ”Insåg att jag hade stort stöd”

”Vill vi se fler unga, inte minst kvinnor, engagera sig politiskt då måste politik och vardag gå att kombinera.”

Sport

Avslöjar: Vikings ute efter KHC-stjärnan

Grannen i väst vill sno centerstjärnan.

Borås

LISTA: Här är de nya lagarna som träder i kraft i dag

Mer kontantservice och mer samhällsorientering för nyanlända – mindre bidrag till asylsökande i utsatta områden och mindre skatt för höginkomsttagare.

Årskrönika: Mönsterås

Pengaproblem och storsatsningar i fokus

Så var 2019 i Mönsterås kommun – vi har summerat de största händelserna.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.