Annons

Den nya arbetsförmedlingen blir ingen succé

Privata aktörer försvinner i väntan på reformen.
Ledare • Publicerad 3 juni 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Det är inte bara Arbetsförmedlingen som lägger ner kontor, utan också privata aktörer försvinner.
Det är inte bara Arbetsförmedlingen som lägger ner kontor, utan också privata aktörer försvinner.Foto: Johan Nilsson/TT

Reformen av Arbetsförmedlingen är en av de största sakerna som Liberalerna och Centerpartiet anser sig ha ”fått igenom” i januariöverenskommelsen med Socialdemokraterna. Därför är det märkvärdigt hur lite intresse som visas för reformens förutsättning, företag som kan bedriva matchningsverksamhet.

Att Arbetsförmedlingen lägger ner kontor över hela landet är i linje med reformen. Men privata aktörer lägger också ner, inte bara enskilda kontor utan hela sin verksamhet. De privata arbetsmarknadsföretagen går just nu igenom ett stålbad där flera aktörer har avvecklats.

Annons

Under våren har Arbetsfabriken gått i konkurs och Work for you har fått ansöka om rekonstruktion. Statliga Lernia gjorde en förlust på 170 miljoner i sitt utbildningssegment under förra året, och första kvartalet 2019 var ännu sämre än motsvarande period förra året. Det ursprungligen Kalmarbaserade AlphaCE har lagt ner sin verksamhet bland annat i Kalmar.

Orsaken till nedgången är att Arbetsförmedlingen slutade att hänvisa arbetssökande till insatsen stöd och matchning, som utfördes av företagen. Antalet arbetssökande med stöd och matchning har minskat med nästan 40 procent på två år.

Volymerna riktades istället mot extratjänster, de hundraprocentigt statligt subventionerade jobben i kommunsektorn. Väl fungerande insatser trängdes ut av tveksamma arbetstillfällen som den offentliga sektorn inte har frågat efter. Fungerande företag monteras ner, kompetens och erfarenhet skingras.

Arbetsförmedlingsreformen, som ingen ännu vet hur den ska se ut, ska genomföras 2021. Under ytterligare två år är de privata aktörerna för sin överlevnad beroende av en myndighet som tycks synnerligen illa fungerande. Arbetsförmedlingens kostnader för köpta tjänster, det som är intäkterna för de privata aktörerna, väntas i år hamna två miljarder kronor lägre än 2017. I myndighetens majprognos försvinner ytterligare drygt 100 miljoner till sektorn jämfört med februariprognosen.

Samtidigt har Centern och Liberalerna gjort sin stora reform beroende av välviljan hos två partier som genom att införa extratjänster tog knäcken på de privata aktörer som de liberala partierna egentligen vill stärka. Förutsättningarna för en succéreform är med andra ord kraftigt begränsade. När den spretiga regeringskonstellationen med dess parlamentariska underlag har kommit överens om en nytt slags arbetsförmedling med starkt privat inslag, kan de privata aktörerna vara borta.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons