1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Flyttad fritidsverksamhet tas upp av nämnd

På torsdag ska ett medborgarförslag om att behålla fritidsverksamheten på Tanneförskolan upp i utbildningsnämnden.

Ett föräldrapar från Alby har skrivit till Mörbylånga kommun med anledning av flytten av fritidsverksamheten i Tanneförskolan i Alby till Gårdby skola i höst.

Paret vill att verksamheten ska flyttas tillbaka. De menar att fritidshemmet var en trygg plats för barnen att gå till efter skolan och att det är viktigt att de yngre och äldre barnen lär känna varandra.

De framhäver även problemen med avståndet mellan de två orterna för de familjer som har barn i olika åldrar. ”Barnen måste upp tidigare, föräldrarna måste lägga mer pengar på bensin och miljön påverkas”, skriver de.

Tidningen har tidigare skrivit om bakgrunden till beslutet. Enligt Mörbylångas skolchef David Idermark blir det i höst så få fritidsbarn att det inte går att ha fritids kvar på förskolan, från 9 till 6 barn. Kommunen kan inte heller följa skollagen på Tanneförskolan, då det finns krav på behöriga fritidspedagoger i undervisningen, menar skolchefen. Det finns inte heller plats eftersom förskolebarnen blir fler och behöver lokalerna. David Idermark menar också att det blir bättre verksamhet för barnen om de får gå på fritids på Gårdby skola med fler barn.

– För en del blir det längre till fritids, men alla föräldrar var inte negativa när vi hade ett möte om detta tidigare, sa han till tidningen.