1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Minnesord över Elin Södergren

Konstnärinnan Elin Södergren, Kalmar, har avlidit i en ålder av 84 år.
Elin Södergren blev 84 år.

Elin Södergren föddes 1934 i Strömby, Torsås kommun, i en skara om elva syskon. Som 18-åring träffade hon sin make Arne. De fick två döttrar Jeanette och Linda. Elin och Arne var gifta fram till makens död 2006.

Elins intresse för konst började i tidig ålder. Hon utbildade sig inom konst och arbetade som lärare i olje- och akvarellmålning samt i porslinsmålning som hon var exceptionellt skicklig på. Elin var verksam som lärare fram till en ålder på 83 år. Elin fortsatte att måla, trots att hon drabbats av flera strokes på senare år.

Under många år kunde man varje kväll hitta Elin i en av hantverksbodarna i Kalmar gästhamn. Där var hon ett välkänt ansikte för både Kalmars invånare och långväga båtgäster. Elins konst drog många besökare och som nu finns att beskåda världen över, både som privata- och offentliga samlingar.

Elin älskade naturen, speciellt den på Öland. De flesta av hennes målningar är därför just från Öland. Elin sa alltid att ljuset var speciellt på Öland. Hon var även en soldyrkare och missade sällan möjligheten att kombinera solandet med målandet. En tur med båten och utlandssemestrar var också stora intressen.

Elin var en mycket omtyckt, glad och lättsam person. Hon var full av värme och humor och hade alltid nära till skratt.

Elin somnade in den 3 juni efter en kort tids sjukdom. Elin blev 84 år.

Som en hyllning till Elin kommer en konstutställning att äga rum 20 september—11 oktober i glaspaviljongen Kika In i parken Dryaden i Kalmar.

Linda Södergren

Jeanette Södergren