1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inställda lopp och oro – så påverkas hälsapanelen

Tävlingar, lopp och kurser är inställda, men Hälsapanelen försöker hitta egna vägar att leva som vanligt och att hantera oron i coronatider.
1. Coronaviruset gör att många tävlingar, lopp och träningar ställs in – hur påverkas du?
2. Hur hanterar du oron i coronatider?
3. När känner du dig nöjd med dig själv?
4. Vad är vardagslyx för dig?
Denna veckan svarar hälsapanelen på frågor om corona, oro och vardagslyx.
Andreas Högström.

Andreas Högström, brinner för hinderbanor och har en förkärlek till fysiska utmaningar.

1. Flertalet lopp är inställda. För mig personligen så är det inte någon superkris, men självklart tråkigt. Jag tränar på som vanligt. Jag anser att om jag är frisk så kan jag träna, vare sig det är coronavirus eller någon annan influensa som härjar. Men att lopp blir inställda och att arrangörerna inte kan genomföra sina event kommer tyvärr slå hårdare än vad många tror. Arrangörerna förlorar stora intäkter vilket tyvärr kommer göra att vissa inte har ekonomi för att fortsätta.

2. Jag är inte speciellt orolig för coronaviruset för min egen del. Diplomatiskt sagt så får man lita på att beslutsfattarna (regeringen, folkhälsomyndigheterna etc) har rätt förutsättningar för att fatta de besluten som situationen kräver. Jag är mer orolig för det kaos som kommer följa efter detta. Tänker främst på det ekonomiska förfallet många står inför, många mindre och även större företag som kommer bli tvungna att lägga ner. Men återigen så får man förlita sig på att beslutsfattarna har rätt underlag för att kunna ta så bra beslut de kan.

3. När jag tar mig an en utmaning som jag är lite halvt osäker på om jag faktiskt klarar av, sen fixar man det. Det är ju en helt fantastisk känsla! Men nöjd med sig själv ska man alltid försöka vara tycker jag! Hitta små segrar i vardagen, till exempel om man genomfört ett träningspass trots att man inte hade någon lust eller ork. Man kanske har kört stenhårt med tvättmaskinen och jobbat igenom hela tvättkorgen (alla små barnföräldrar vet den härliga känslan). Det är tillfällen när man blir lite extra nöjd med sig själv.

4. Vardagslyx hemma hos oss är om ingen i familjen har någon aktivitet planerad och vi kan hitta på något tillsammans. På sommaren kan det vara härligt att köra en omgång kubb eller aktivera hela familjen med ett träningspass som vi kör tillsammans. Eller varför inte köra en liten fotbollsturnering på Stiga fotbollsspelet, brukar vara otroligt uppskattat av barnen.

Evelina Svensson.
Foto: Mats Holmertz

Evelina Svensson, yogainstruktör som gillar att vandra på Öland, dansa och stå på huvudet.

1. Vi har tyvärr fått ställa in flera av våra efterlängtade workshops på Namayoga på grund av coronaviruset. Tills vidare håller vi våra ordinarie yogaklasser öppna, men med färre antal deltagare per klass. Jag misstänker att yogafestivalen jag har anmält mig till i sommar kommer att behöva ställas in. Det är märkligt att bara kunna betrakta och acceptera hur spelreglerna för hela världen ställs på ända och hur vi alla tvingas värdera om vad som är viktigast i livet.

2. Jag försöker att låta bli att oroa mig så mycket. Jag väljer att rikta fokus till vad jag kan göra för att minska virusets framfart och för att göra skillnad för de som tillhör riskgrupper. Man får ta en dag i taget, prioritera om och rätta sig efter de råd och restriktioner som folkhälsomyndigheten ger. Vi som är friska behöver hjälpas åt att få samhällsfunktioner att fungera. Jag boostar immunförsvaret med frisk luft, yoga och meditation. Meditation och yoga är fantastiska redskap för att minska oro och stress om du frågar mig.

3. När jag har slutfört ett påbörjat projekt, litet som stort, när jag väljer morgonyoga och meditation framför att ligga kvar lite längre i sängen eller när jag vågar prova något som jag aldrig trodde att jag skulle kunna klara av känner jag mig alltid lite extra nöjd med mig själv.

4. Så här på våren är det vardagslyx att kunna ta med sig en kopp kaffe ut i trädgården när solen skiner. Det är något visst med att luta sig mot en vägg, vända ansiktet mot ljuset, sluta ögonen och känna hur solstrålarna värmer efter en lång vinter.

Erika Lindeblad.

Erika Lindeblad, löpcoach som gillar att vara i rörelse. Har tävlat i friidrott, föredrar långa distanser numera.

1. Självklart påverkas jag, hade många planerade tävlingar i vår som inte blir av men vi alla sitter i samma båt. Jag tänker att jag inte påverkas mer än någon annan. Det finns trots allt inte så många val. Det är såklart väldigt tråkigt att inte få tävla men hälsan kommer först. Det finns andra saker man kan fokusera på. Jag hade till exempel SM Stockholm maraton som vårens fokus men nu fokuserar jag bland annat på att lägga om träningen och jobba på mina svagheter. Men jag passar också på, till viss del, att vila mentalt från prestationsträning och allt vad det innebär. Tänker långsiktigt och fokuserar på glädjen i att få och kunna vara i rörelse.

2. Att inte lägga energi på sånt jag ändå inte kan påverka. Jag försöker leva ett så normalt liv som möjligt med begränsning på vilka jag träffar och inte. Tänker också extra mycket på handhygien och avstånd till andra människor på offentliga platser.

3. Jag är nöjd med den jag är. Jag är den jag är och att lägga tid och energi på att inte vara nöjd med sig själv kommer inte leda till något positivt ändå. Visst finns det stunder jag kan känna mig mer nöjd med mig själv men i grund och botten bör man inte "förtjäna" att känna sig nöjd med sig själv. Om jag har dumma tankar om mig själv reflekterar jag kring varför jag tänker så om mig själv och vad jag får ut av att tänka negativa saker och då brukar mitt tankesätt förändras ganska snabbt. Vad vi matar våra hjärnor med blir tillslut vår verklighet så var snäll mot dig själv. Jag är extra nöjd med mig själv när jag klarar ett uppsatt mål eller gör någon annan glad.

4. Att bjuda hem eller bli hembjuden till en vän för att äta middag tillsammans. Att ge sig ut på långpass i löparskorna en morgon när man är ledig från jobbet och inte har någon tid att passa. Att träffa familjen mitt i veckan är vardagslyx då det ofta blir att man ses på helgen.

Timmy Juved.

Timmy Juved, har siktet inställt på Ironman 2020. Gillar att involvera familjen i träningen.

1. Självklart är det inte roligt det som händer i världen. Sen är väl idrottsarrangemangen inte så viktiga i jämförelse med annat. Men om jag ska sammanfatta svaret så är jag självklart orolig för Ironman i Kalmar, samt även några tidigare lopp jag anmält mig till som förberedelser inför IM. Men jag har valt att träna på som vanligt, blir det av eller inte är inget jag kan påverka. Om det inte blir IM så kommer jag göra mitt egna IM på samma datum här hemma.

2. Jag lyssnar på vad myndigheterna säger och ringer lite extra mycket till dom äldre jag känner. Personligen är jag inte så orolig ur ett hälsoperspektiv, däremot tror jag det kommer få stora ekonomiska efterdyningar när det värsta har lagt sig.

3. Oj, klurig fråga. När någon ger mig positiv feedback på något jag gjort. Träningsmässigt är det väl när jag klarat av ett tungt, långt eller jobbigt pass där det krävts en del pannben.

4. Jag är inte så ”knusslig” när det kommer till det. Lägga mig på soffan är lyx för mig. Men även att göra aktiviteter med min familj.

Fler frågor och svar med hälsapanelen: