Annons

Receptboken som alltid håller – sju sorters kakor

En god bok på stranden eller i skuggan under ett träd är sommarfeeling för många. Bokpanelen har olika läsvanor under semestern.
1. Ge oss tips på lyckat exempel där bok sedan blivit film!
2. Hur ser ditt förhållande till kokböcker ut?
3. Hur ser dina läsvanor ut på semestern?
4. Vad ser du fram emot i sommar?
Publicerad 30 maj 2020
Lisa Fogby.
Lisa Fogby.

Lisa Fogby, gillar deckare och att förkovra sig i litteratur kopplad till jobbet.

1. Om jag ska vara ärlig, så blir jag som tittare ofta lite besviken när en bra bok blir filmatiserad, men det finns självklart undantag. Några av Jussi Adler-Olsens böcker, som jag i tidigare rekommenderat som bra deckare i bokform, har även filmatiserats och är riktigt bra. Danska filmer och deckare generellt sett berör mer och känns mer verklighetsnära och det tilltalar mig. Jag måste även framhålla min favorit inom den skönlitterära genren som har filmatiserats och det är Jane Eyre av Charlotte Brontë. Personerna, miljöerna och tidsandan lyfts en aning i filmform jämfört med när man läser i boken och det gör att helheten blir väldigt bra förutsatt att skådespelarinsatser är av hög kvalitet. Engelska kostymdraman är ofta lättsamma och passar bra när man vill koppla av för en stund.

Annons

2. Jag köper lite då och då, men har mer och mer gått över till digitala kanaler, som olika hemsidor och Instagramkonton, när jag letar recept. Böcker är bäst i bokform, men det är ett smidigt sätt att leta efter goda och passande recept på nätet. Det finns dock en receptbok, som fortfarande håller och det är ”Sju sorters kakor”. Den har använts flitigt under många år när jag bakade på egen hand eller med barnen.

3. Semestern är en utmärkt tid att läsa eller lyssna på de böcker som jag har lagt på lager. Det är verkligen en lisa för själen att kunna koppla av till hundra procent med en bok i solstolen eller i öronen när jag är ute och promenerar utan att känna att något annat får stå tillbaka

4. Det lär ju bli en sommar som går till historien. En sommar som ger utrymme för nytänkande och innovativa lösningar och där planerade aktiviteter som konserter, resor och sammankomster inte blir av. Jag tycker synd om de som blir berörda av detta och hoppas verkligen att även de kan hitta aktiviteter som fungerar och gör att de kan njuta av sommaren. Personligen ser jag fram emot att få vistas i vår sommarstuga i Bredinge och göra små korta utflykter där och i Kalmar med omnejd. Bäst av allt kommer att bli att ta dagen som den kommer utan förväntningar och krav och njuta av vardagligheter. För mig är inte detta enbart kopplat till sommaren utan även dagar resten av året.

Daniel Lund.
Daniel Lund.

Daniel Lund, ordälskare som lyssnar på ljudböcker skrivna med finess.

1. Jag kämpade mig igenom Tolkiens trilogi om härskarringen som tonåring. Tyckte inte alls att de var så fantastiska som många sa. Filmerna, well, det är väl inga favoriter de heller men ändå rätt kul. En kväll i soffan med tre timmar Gandalf spöar orcher känns faktiskt fullt rimligt om tillgången på chips är god.

2. Näst intill obefintligt. Det finns ett antal i huset men när de senast användes är osäkert. Sju sorters kakor undantagen. Den är välanvänd. Jag kanske skaffar en ny kokbok när recepten på internet tagit slut.

3. Semester är inte min grej egentligen så det blir inte så mycket av den varan. Men läsning är starkt bundet till arbetet så jag försöker låta bli att ha lurar i öronen när familjen är i närheten. Så semester blir också en semester från ljudboks-missbruket.

4. Vi köpte en båt på sensommaren förra året. Så jag önskar att jag kunde säga att jag längtar till att få komma ut på sjön. Men egentligen vill jag helst snusa snus och spela gitarr.

Marinett Målberg.
Marinett Målberg.

Marinett Målberg, läser gärna romaner, men är allätare. Tycker om att läsa på morgonen.

1. Harry Potter är mitt självklara svar där jag tycker väldigt mycket om både böckerna och filmerna. HP räknas till en genre som jag egentligen inte läser så ofta, men i det fallet är vi i familjen helt sålda. Så fort första HP-boken kom ut började jag läsa dem för mina barn, min dotter fick alla banden på engelska i en fin presentbox när hon tog studenten. Jag har besökt flera platser där filmen har spelats in, bla slottet i Alnwick. Familjen har varit på Harry Pottermuséet på Warner Bros. Studios i London.

Annons

2. Jag tycker mycket om kokböcker och har löjligt många. De fungerar som bra inspirationskälla för mig. Jag har nyligen fått en gammal kokbok ”Svensk-amerikansk kokbok – rådgivare för svenskt tjenstefolk” som min gammelmormor tog med sig från Amerika. Där kan man också hitta fraser som kunde vara bra för en kokerska, tvätterska, strykerska eller husjungfru att kunna. Den är kul att bläddra i och kommer att stå på en väl utvald plats i mitt kök.

3. Jag läser, inte helt otippat, mer på semestern än annars. Jag läser framförallt längre tid i sträck vid varje lästillfälle och gärna någon serie där jag verkligen kan tillåta mig att sugas in i den litterära världen. Jag läser nästan bara utomhus under sommaren så det kan vara i strålande solsken med huvudet i skuggan och benen i solen eller under ett stort parasoll när det regnar.

4. Jag vill hitta någon bra serie, men jag vet inte vilken det blir än. Jag kanske läser färdigt Vilhelm Mobergs bokserie om Utvandrarna eller kanske Kerstin Thorvalls ”När man skjuter arbetare” - trilogin eller så har jag en sådan tur att jag får bra tips av de andra deltagarna i Bokpanelen.

Jonny Nilsson.
Jonny Nilsson.

Jonny Nilsson, historiker som är både läsare och samlare. Gillar lokalt förankrad litteratur.

1. Vilhelm Mobergs Rid i natt blev lyckad som film i den första svart-vita versionen som kom mitt under andra världskriget. Babettes gästabud från 1987 är också en härlig film som bygger på Karen Blixens bok. Jarl Kulle gör en fin roll där. Ruggiga böcker kan ibland göra sig bra på filmduken. Första filmatiseringen av Stephen Kings Jurkyrkogården är riktigt bra, liksom Conan Doyles Baskervilles hund i de äldre versionerna. Men generellt är jag skeptisk till dylika projekt då filmer sällan fångar nyanser eller inre monologer.

2. Sommaren 1990 jobbade jag i hemtjänsten. På den tiden lagade man maten åt de äldre och då hade jag stor hjälp av min mors kokbok eftersom jag knappt kunde koka ägg. För 25 år sedan fick jag, som då var ungkarl, en egen kokbok för nybörjare av Anne Marie Wieselgen som var professor i Nordiska språk i Växjö. Hon tyckte väl synd om mig. Det är den enda kokbok jag äger. Min familj brukar fråga mig om hemligheten bakom mina goda plättar (som är det enda jag lagar). Svaret finns i den boken.

3. Jag läser ungefär som vanligt, men kanske lite mer skönlitteratur och fler udda böcker som har legat undanstoppade i något hörn. Har man tur blir sommaren regnig för då kan man med gott samvete sitta inne och läsa. Att läsa utomhus i sol är ett hopplöst projekt.

4. Jag tänkte ta på mig ett munskydd eller två och åka runt till några antikvariat och loppisar i Småland och på Öland och leta böcker. Ibland kan man göra riktigt fina fynd. Om allt går som det är tänkt ska jag också skriva färdigt en bok om Mönsterås historia. Och så blir det nog en tur till Vanås i Skåne för att njuta av deras underbara konstpark.

Fler frågor och svar från bokpanelen

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons