Annons

Varma mackor med äpplen, cheddar och prosciutto

Varma mackor som mättar med härligt höstliga smaker. 4 portioner: Tidsåtgång: cirka 40 minuter.
Publicerad 26 september 2019
Foto: Olof Elm

200 g cheddarost, riven

2 msk hackad, färsk salvia + salviablad till garnering

Annons

1 äpple i tunna skivor

4 skivor prosciuttoskinka

1 lök

25 g smör

1 dl äppelmust

8 skivor surdegsbröd

Riv osten, lägg åt sidan.

Hacka salvian och skär äpplet i tunna skivor.

Stek prosciuttoskivorna, lägg över på ett fat.

Skiva löken tunt och bryn den i smöret. När den mjuknat efter några minuter, tillsätt 0,5 dl av äppelmusten. När den kokat in tillsätter du ytterligare 0,5 dl. När vätskan försvunnit, lägg över löken på ett fat.

Annons

Montera mackorna genom att först lägga ett lager riven cheddarost på 4 brödskivor, sedan lök, därefter skinkan och äppelskivorna, sedan ytterligare ett lager cheddar. Lägg de resterande 4 brödskivorna som lock på varje macka och pressa med handen.

Stek mackorna några minuter på varje sida i olja eller smör. Lägg i några salviablad i slutet av stekningen, samt toppa de färdiga mackorna med färska salviablad.

Helena Elms äppelfavoriter:

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons