Annons

Vegetarisk bourguignongryta med skogssvamp

6 portioner. Mustig gryta där den smakrika svampen ersätter köttet. Servera med potatismos och ett gott rödvin en kulen höstkväll. Tidsåtgång: cirka 20 minuter + 1 timmes koktid
Publicerad 25 oktober 2019
Vegetarisk bourguignongryta med skogssvamp
Vegetarisk bourguignongryta med skogssvampFoto: Olof Elm

20 g torkad Karljohansvamp + 5 dl vatten

1 gul lök

Annons

3 vitlöksklyftor

2 morötter

650 g skogschampinjoner

2,5 dl kryddigt & mustigt rödvin, t ex Nr 12670 på halvflaska

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk balsamvinäger

2 lagerblad

2 msk tomatpuré

1 msk torkad timjan

1 msk soja

Annons

Salt & peppar

Ca 2,5 msk mörk redning (t ex Maizenaredning)

--------

Servera ihop med t ex potatismos, kokt potatis eller ris och sallad

Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull, dra från värmen och häll i den torkade Karljohansvampen. Låt svampen ligga däri i cirka 20 min. Ta sedan upp den, men spara blötläggningsvattnet.

Hacka löken, pressa vitlöken och skär morötterna och svampen i mindre bitar. Fräs i en stor kastrull i olja eller smör. Tillsätt Karljohansvampen när det andra har fräst en stund, dela den i mindre bitar om det behövs.

Häll ner svampbuljongen från blötläggingen, vin och en grönsaksbuljongtärning.

Tillsätt balsamvinäger, lagerblad, tomatpuré, timjan, soja, salt och peppar. Låt småkoka i cirka en timme.

Strax före servering – tillsätt cirka 2,5 msk mörk Maizenaredning i grytan. Vänta ett par minuter tills det tjocknat till önskad konsistens, och smaka av med salt och peppar.

Servera Helena Elms höstmeny

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons