Vegetarisk bourguignongryta med skogssvamp
20 g torkad Karljohansvamp + 5 dl vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
650 g skogschampinjoner
2,5 dl kryddigt & mustigt rödvin, t ex Nr 12670 på halvflaska
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
1 msk soja
Salt & peppar
Ca 2,5 msk mörk redning (t ex Maizenaredning)
--------
Servera ihop med t ex potatismos, kokt potatis eller ris och sallad
Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull, dra från värmen och häll i den torkade Karljohansvampen. Låt svampen ligga däri i cirka 20 min. Ta sedan upp den, men spara blötläggningsvattnet.
Hacka löken, pressa vitlöken och skär morötterna och svampen i mindre bitar. Fräs i en stor kastrull i olja eller smör. Tillsätt Karljohansvampen när det andra har fräst en stund, dela den i mindre bitar om det behövs.
Häll ner svampbuljongen från blötläggingen, vin och en grönsaksbuljongtärning.
Tillsätt balsamvinäger, lagerblad, tomatpuré, timjan, soja, salt och peppar. Låt småkoka i cirka en timme.
Strax före servering – tillsätt cirka 2,5 msk mörk Maizenaredning i grytan. Vänta ett par minuter tills det tjocknat till önskad konsistens, och smaka av med salt och peppar.