Annons

Fidesz hör inte hemma med M och KD

Tunga M och KD-företrädare kritiserar inför EU-valet samarbetet med ungerska Fidesz. Tillhörigheten till den kristdemokratiska partigruppen EPP är samtidigt inget att skämmas över.
Ledare • Publicerad 16 februari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Det är Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkels parti som är basen i Europaparlamentets center-högergrupp. Inget annat.
Det är Tysklands kristdemokratiska förbundskansler Angela Merkels parti som är basen i Europaparlamentets center-högergrupp. Inget annat.Foto: Christian Charisius

I helgen håller de europeiska konservativa partiernas studentorganisationer EDS konferens i Barcelona. Där kommer företrädare för Fria Moderata Studentförbundet att plädera för en uteslutning av det ungerska regeringspartiets Fidezs studentorganisation Fidelitas.

Hårda fördömanden från avgående parlamentsledamöter som Gunnar Hökmark och Christoffer Fjellner, båda M, och kristdemokraternas andranamn på vårens EU-lista, David Lega, följs nu upp med krav på uteslutning av det ungerska regeringspartiet från EPP, den kristdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet, där också ett parti som Fidesz ingår.

Annons

Under veckan skrev Gustaf Göthberg som står på femteplats på M-listan till parlamentet att Fidesz borde uteslutas ur EPP.

Det råder ingen tvekan om att värderingsgemenskapen saknas mellan svenska kosmopolitiska moderater och de ungerska nationalisterna. Den gemensamma nämnaren mellan svenska kristdemokrater och bärarna av den ungerska illiberala demokratin är osynlig. Fidesz har inte bara gjort avsteg från center-högerrörelsens Europaideal utan vänt sig mot centrala kristdemokratiska hörnstenar.

Socialdemokraterna och LO har inte varit sena med att försöka fula ut Moderaterna inför EU-valet.

Den Socialdemokratiska retoriken att alternativet till Januariöverenskommelsen hade varit en M-regering som inte var demokratiskt trovärdig översätts nu till att också forma budskapet i EU-valrörelsen. I LO:s svartmålningskampanj inför valet framställs Moderaterna och Fidesz som systerpartier. Det är delvis att se flisan i sin grannes öga och inte bjälken i sitt eget. Socialdemokraterna har också problem i sin partigrupp med islamofobi i Slovakien och korruption i Rumänen - men de partierna är inte en del av berättelsen om nationalismens framfart i Öst och Centraleuropa och därför har de svenska socialdemokraterna ännu inte svärtats ned av syskonens agerande.

Det är minst sagt välkommet att Fidesz medlemskap i EPP problematiseras och kritiseras och att tunga företrädare för M och KD tydligt markerar att det går en avgrund mellan de svenska partierna och det ungerska.

I sak kan svenska Moderater och Kristdemokrater emellertid inte tvinga ut Fidesz från EPP. Center-högergruppen är stor, även om den lär försvagas när franska Republikanerna och det italienska medlemspartiet väntas tappa mark i vårens val. Mandaten kan inte räknas bort. Frågan är också vad en uteslutning skulle leda till. Fidesz skulle rimligen gå in i någon av de ultranationalistiska partigrupperna. Och skulle därmed bli än svårare att kontrollera och påverka.

Lägg därtill att en uteslutning från det tyska regeringspartiets CDU:s grupp i parlamentet som EPP är skulle eskalera konflikten mellan Berlin och Budapest. Partipolitik skulle snabbt bli utrikespolitik. Interna förhandlingar blir diplomatiska förvecklingar.

Det är CDU som är nyckeln, det är CDU med sitt historiska program ”säkert, socialt och fritt” som är basen och höjden i det europeiska Folkpartiet (EPP) och kristdemokratin beskrivs i programmet som partigruppens hörnsten.

Det är därför ingen slump att LO och socialdemokratiska opinionsbildare söker föra samman Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor med Victor Orbán och extremhögerns Steve Bannon istället för med Tysklands förbundskansler och den europeiska kristdemokratins informella ledare Angela Merkel.

Hur mycket än LO kampanjar är fakta att det Victor Orbán och den ungerska nationalismen är långt ute i EPP:s periferi medan Angela Merkel och den europeiska kristdemokratin är samarbetets kärna.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons