Lokala företagare stöttas av kommunen i krisen

På fredagsförmiddagen tog kommunchefen Anders Johansson beslut om att företagarna i Högsby ska få stöd av kommunen med anledning av coronakrisen.
Anders Johansson, kommunchef i Högsby.

Beslutet innebär att Högsby kommun, Östra Smålands kommunalförbund (ÖSK), Högsby bostads AB och Högsby energi tillsammans ska försöka underlätta för företagarna. Dels genom att företag i Högsby kommun ska kunna begära anstånd eller förlängda betalningstider med upp till 6 månader på fakturor, Det gäller också kommande fakturor tills dess att beslutet upphävs. Ingen dröjsmålsränta eller andra avgifter kommer heller att tas ut i dessa fall.

Kommunen ska också vid begäran kunna korta ner betalningstider till företag i Högsby kommun.

Åtgärderna är liknande det stöd som flera andra kommuner i länet beslutat om de senaste dagarna. Eventuellt kommer fler krisåtgärder längre fram om det behövs.

Gudrun Einefors vid näringslivskontoret berättar att det kommit flera samtal från bekymrade företagare innan beslutet togs:

– Vi ser att våra företag har det svårt och vill göra det vi kan för att underlätta. Näringslivskontoret finns som alltid tillgängliga för rådgivning om beslut och förslag som kommer fram lokalt, regionalt och nationellt, det är bara att ringa kommunens växel. Vi har också en löpande dialog med företagen och är öppna för konstruktiva förslag om olika insatser. Vi måste alla hjälpas åt, säger hon.

Läs mer

Emmaboda

Sågen i Gransjö läggs ner – 45 personer blir av med jobbet

Sågverket i Gransjö ska läggas ner och 45 personer blir av med jobbet. Detta meddelade ägaren Bergs timber på måndagen.

Coronavirus

Kommunen hjälper till med pop up möten

Tillsammans med lokala näringslivet öppnas en mötesplats för företagare.

Coronavirus

Ekonomen om coronakrisen: "Livsverk som går upp i rök"

Coronakrisen kan vara smällen som fäller företag som har haft det kämpigt länge – i spåren av konkurser och arbetslöshet följer personliga tragedier.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.