Ilan Sadé måste avgå - nu

Medborgerlig Samling
”Under Ilan Sadés ordförandeskap nåddes ett katastrofalt valresultat i riksdagsvalet. Fredagen för jul dömdes partiet dessutom för brott mot upphovsrätten. Därför måste Ilan Sadé avgå.”

Riksdagspartiernas agerande under höstens regeringsbildande liksom samhällsutvecklingen i stort visar med all önskvärd tydlighet att det behövs alternativ. Partiet som på sikt har störst möjlighet att vända utvecklingen är Medborgerlig Samling (MED). Men då krävs en kompetent ledare. Under Ilan Sadés ordförandeskap nåddes ett katastrofalt valresultat i riksdagsvalet. Fredagen för jul dömdes partiet dessutom för brott mot upphovsrätten. Därför måste Ilan Sadé avgå.

Under hösten 2016 uteslöts Anders Königsson, grundare av och ordförande för partiet Borgerlig Framtid (nuvarande Medborgerlig Samling), efter en intern kupp. Något som skarpt kritiserades av partiets revisor. Dessutom uteslöts andra medlemmar som gick emot kuppmakarnas agerande och istället stod upp för partiets grundvärderingar, om bland annat god laganda.

Partiet bytte också namn, från Borgerlig Framtid (BF) till Medborgerlig Samling (MED). I samband med allt detta kopierades även olovligen hela partiets hemsida, inklusive Anders Königssons privata fotografier. Partiet baserade därefter hela sin verksamhet på en olovligt kopierad hemsida, inklusive olovligt kopierade fotografier, under mer än ett års tid. Förfarandet beivrades dock och fredagen före jul kom domen i Stockholms tingsrätt – Patent och marknadsdomstolen. MED dömdes för upphovsrättsintrång gällande dessa fotografier.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att ett politiskt parti döms för brott torde vara unikt i svensk historia. I synnerhet som partiordföranden – som dessutom har varit partiets ombud under hela processen – är chefsjurist och partiet vill minska brottsligheten.

Det är dock inte enbart domen som har varit ett stort bakslag för MED. När planerna på partiet tog form under 2010 bestämdes att det skulle ha två kärnfrågor, säkerhet och trygghet samt miljö. Därav att partiet är blågrönt. Den snabbt eskalerande spiralen av skjutningar och bombdåd, liksom ökningen av annan kriminalitet – som bedrägerier – samt hela miljö- och klimatdebatten visar tydligt att partiet landade helt rätt i val av kärnfrågor. Men under Ilan Sadés ledning har dessa kärnfrågor tappats/negligerats och MED har börjat tycka en massa om allt och ingenting.

Partiet har dessutom misskötts. För att kunna bygga upp ett parti, precis som ett företag, krävs förståelse för entreprenörskap. Inte minst då vikten av kapital för att kunna skapa tid, som sen kan återinvesteras i att skapa mer kapital och därmed mer tid. Detta var därför en av hörnstenarna i partiets operativa strategi när det bildades. Ilan Sadé har däremot hela tiden hävdat att partiet ska byggas upp genom ideellt arbete av medlemmarna.

I den eftervalsanalys som partiet själva har publicerat skrivs bland annat: ”Förutom en obeprövad organisation under konstruktion har våra finansiella resurser varit begränsade, vilket har fört med sig ett antal bieffekter”. Följderna av Ilans Sadés ledarskap har alltså blivit tydliga. Partiet gick till val utan någon kärnfråga samt utan tillräckligt med kapital och därmed tid för förberedelser. Därmed gick det också som det. Partiet fick visserligen mandat i tre sydsvenska kommuner, utöver Torsås även Laholm och Höör. Men sett till att partiet sedan ett par år funnits över hela landet och därmed borde ha satsat mer – och nått framgång – i kommunerna var det ett katastrofval. Än värre gick det i riksdagsvalet, där fick partiet endast 0.2 procent av rösterna.

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet och eventuellt står vi även inför ett extra val till riksdagen i vår. Det här kan bli plattformar som gör att MED börjar bli tillräckligt stort för att på allvar kunna påbörja vändningen av samhällsutvecklingen. Men då krävs en partiordförande med rätt kompetens.

Ilan Sadés har under sitt ordförandeskap tydligt bevisat att han saknar den politiska strategiska förmåga, liksom den grundläggande förståelse för entreprenörskap som krävs för att leda uppbyggandet av ett politiskt parti. Dessutom, vilket är än mycket värre. Han anser sig stå över lagen – och det som ordförande för ett parti som ska vara en bärare av lag och rätt. Därför måste Ilan Sadé avgå nu!

Anders Königsson – grundare och tidigare partiordförande

Lars Jensen – tidigare ledamot i partistyrelsen samt ordförande i distrikt Gävleborg

Peter Falk – tidigare vice ordförande i distrikt Uppsala län

Läs mer

Mönsterås

Bröt sig in hos äldre kvinna – tre häktade för grovt rån

Alla tre är misstänkta för grovt rån mot en äldre kvinna i Mönsterås.

Hockeyettan

Kusinerna återvänder till moderklubben

Den ena har spelat i Olofström.

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Hultsfred

Hultsfred: Cigarettsmugglare fick långa fängelsestraff

Det blev långa fängelsestraff för åtta av de nio inblandade i den cigarettsmugglingshärva som avslöjades i Hultsfreds kommun i slutet av förra året.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.