Alkoholindustrin missbrukar smuggelstatistiken

I en insändare för en tid sedan gjorde sprit- och vinindustrins lobbyorganisation SVL ett stort nummer av ny statistik om ungas köp av smuggelalkohol.
Foto: Tullverket

Sprit & Vinleverantörsföreningen begår dock ett grovt fel när de likställer en ökning sedan 2012 av andelen unga som köpt smugglad alkohol med en ökning av smugglingsvolymerna.

Det går inte att dra några slutsatser kring hur mycket smugglad alkohol unga köper utifrån den enkätundersökning SVL hänvisar till. Vad alkoholbranschen skulle ha för intressen i att sprida felaktiga slutsatser är upp till varje individ att bedöma, men glasklart är i alla fall att de har exceptionellt usla belägg för sitt förslag att kapa alkoholskatten.

Chocksänkt alkoholskatt är dessutom en utomordentligt dålig lösning på smuggelproblematiken. Tror man att de 14-åringar som idag betalar för alkohol som köps ut från Systembolaget kommer dricka mer eller mindre alkohol när priset sjunker?

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Antar man att sprit- och vinbranschens representanter förstår grundläggande marknadsekonomiska samband uppstår frågan om det kan vara så att deras verkliga prioritering ligger i ökade försäljningssiffror snarare än ungas hälsa och välmående.

Oavsett utvecklingen för smugglad alkohol kan mer göras för att stävja problemet. Det behövs ökade resurser för att bekämpa alkoholsmugglingen. Det behövs också ökade sociala insatser och satsningar på meningsfull fritid åt unga.

Åtminstone en del av kostnaderna lär dessutom tas igen i form av förebyggda alkoholproblem hos både unga och vuxna. Solklart däri är däremot att Sprit & Vinleverantörsföreningen bör lämnas utanför allt som rör ungdomar och alkoholpolitik då de gång på gång visar sig oförmögna att se längre än till sina egna försäljningssiffror.

Johnny Mostacero

Förbundsordförande IOGT-NTO

Läs mer

Nattens händelser

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt anlagd brand i miljöhus i Växjö.

Kalmar

Katsanidous väg till toppen: ”Insåg att jag hade stort stöd”

”Vill vi se fler unga, inte minst kvinnor, engagera sig politiskt då måste politik och vardag gå att kombinera.”

Sport

Avslöjar: Vikings ute efter KHC-stjärnan

Grannen i väst vill sno centerstjärnan.

Krönika

”Det är du som har mognaden, visa den – och säg nej”

Liselotte Erndin Dahlberg om att det aldrig är okej att bjuda en tonåring på alkohol.

Årskrönika: Mönsterås

Pengaproblem och storsatsningar i fokus

Så var 2019 i Mönsterås kommun – vi har summerat de största händelserna.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.