Bygg inte bara för dem med tjockast plånbok

Vi byggnadsarbetare bygger de jobb våra arbetsgivare ger oss. Vi gör det med stor yrkesstolthet.
Staten msåte ta ansvar för att det byggs fler hyresrätter i Sverige, menar skribenterna.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Under de senaste åren har vi byggt rekordmånga bostäder. Vi är en motor i svensk ekonomi. För varje byggnadsarbetarjobb skapas ytterligare tre nya arbetstillfällen. Ändå är det allt fler av oss som känner att något skaver.

Särskilt många billiga hyresrätter till våra barn och vänner har vi inte fått bygga. Trots att behovet är akut. Inte heller har det byggts tillräckligt med äldreboenden.

Istället är det dyra bostadsrätter till höga priser som dominerar. Vi har byggt på marknadens villkor, åt dem med tjockast plånbok, i ett Sverige som alltjämt saknar en bostadspolitik.

Sedan 90-talet har regeringar av olika färg avvecklat bostadspolitiken och istället förlitat sig på marknaden. Resultatet är tydligt. Det råder bostadsbrist i 240 kommuner, segregationen ökar och boendepriserna har skenat.

Medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer. Växande familjer bor trångt i väntan på bostäder till rimliga priser. Och samhällets äldre förväntas i allt högre grad att klara sig själva.

Att bostad är en social rättighet verkar våra folkvalda ha glömt. Därför presenterar Byggnads nu en ny bostadspolitisk rapport. Vi vill göra upp med marknadsfundamentalismen och lägger fram fem konkreta förslag för en ny statlig bostadspolitik.

1. Nationell styrning av bostadsförsörjningen. Se till att kommunerna tar sitt ansvar för bostadsförsörjningen och upphäv det kommunala planmonopolet. Vi måste bygga den typ av bostäder som marknaden är minst intresserad av men som samhället behöver.

2. Förändra fastighetsbeskattningen. Vi behöver jämna ut förmögenhetsskillnader, göra Sverige mer rättvist och utnyttja bostadsbeståndet mer effektivt. Dagens skattesystem måste renoveras.

3. Förmånliga krediter till nybyggnation. Skapa ett statligt kreditinstitut för bostadsfinansiering som en del av en statlig investeringsbank. Det är särskilt viktigt för att upprätthålla byggandet under svagare konjunkturer.

4. Statligt bygg- och fastighetsbolag. Det är hög tid att utmana privata aktörer genom att bygga, äga och förvalta bostäder statligt.

5. Utmana EU. Det går visst att bedriva bostadspolitik med inslag av statligt ägande, subventioner och allmännytta utan avkastning. Om det behövs bör Sverige pröva EU-rätten.

Vi byggnadsarbetare vill inte bara bygga för dem med mest pengar. Marknaden har inte löst Sveriges bostadsproblem. Det är dags att samhället tar tillbaka kontrollen.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Morgan Nyberg, ordförande Byggnads region Småland-Blekinge

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre personer stoppades i en bil med misstänkt stöldgods i Hultsfreds kommun.

Kalmar

Bil i krock med vildsvin på E22

Lessebo

Bildextra: Här intar tv-stjärnorna scenen i Kosta

Det var stort jubel när fyra av Idolerna intog scenen i Kosta outlet under söndagseftermiddagen. Artisterna är ute på tackturné och spelade var sin låt.

Oskarshamn

Bingolotto: Storvinst för Oskarshamnsbo

Söndagskvällen blev en vinstrik kväll för Oskarshamnsbon som var med och tävlade i Bingolotto. Första vinsten i spelet Färgfemman blev en Volkswagen värd 239 900 kronor. Efter att flera luckor vänts utökades vinsten med mat för 15 000 kronor, hemelektronik för 15 000 kronor samt inredning för 15 000 kronor.

Sport

VSGF studsade tillbaka på imponerande sätt

En 6-0-smäll i premiären.

Sport

KHK föll med uddamålet

Kalmar hade säsongens andra seger inom räckhåll. Det slutade med en tung uddamålsförlust.