Fel att bygga en ishall i dessa tider

Samhällets bedömningar och prioriteringar i dessa coronatider börjar kännas allt märkligare för mig.
”Har inte Kalmar redan satsat lite väl mycket på idrotten?”, undrar skribenten.

I Kalmar ska det byggas en ishall för 185 miljoner kronor. Samtidigt har bristerna inom sjukvården varit kända under en lång tid, och värre blir det nu när corona härjar.

Är en ishall verkligen något att satsa på nu? Har inte Kalmar redan satsat lite väl mycket på idrotten?

Regeringen, Folkhälsomyndigheten och andra instanser har utsett alla 70+ till en riskgrupp, oavsett deras hälsa, kondition och mentala kapacitet utan att hänvisa till någon gedigen forskning som skulle bekräfta gränsen 70.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu förutsätts alla äldre att undvika folk. ”Äldre bör avstå från att handla”, stod det i tidningen. Kommunen inför gratis parkering i tre timmar och erbjuder gymnasieelever 75 kronor för lunch på restauranger. Men ingen mat i någon form till dessa 70+.

Ingen av dessa åtgärder gagnar de äldre, allra minst ”fattigpensionärer” som nu inte ens kan gå och äta soppa på Stadsmissionen.

Jag är själv pensionär men har ännu inte nått den magiska gränsen 70. Jag jobbar fortfarande, precis som många andra pensionärer. Det är ju vad de äldre i normala fall också uppmanas till.

Men om nu min och de ännu äldres generation definitionsmässigt är ett skyddsobjekt anser jag att samhällsapparaten borde ha skapat någon automatik inom detta. Till exempel kunde man sett till att alla de som behöver hemkörning av varor från en affär bara behövde ringa ett visst telefonnummer och slippa känna sig som tiggare hos någon biståndshandläggare eller förvänta sig välgörenhet från någon yngre som kanske kan gå och handla åt honom/henne.

Skattebetalarnas pengar borde faktiskt kunna användas på ett mer ansvarsfullt sätt än att dra igång ett ishallsbygge i sådana här tider!

Aila Annala

Läs mer

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Coronavirus

Riksdagsledamot – från köksbordet: ”Är annorlunda”

Laila Naraghi: ”Visar att demokratin levererar”

Coronavirus

Ekonomen om coronakrisen: "Livsverk som går upp i rök"

Coronakrisen kan vara smällen som fäller företag som har haft det kämpigt länge – i spåren av konkurser och arbetslöshet följer personliga tragedier.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Coronavirus

Hon återvänder till vården – för att möta coronapatienter

Andrea Berg från Kalmar hade slutat inom vården.

Coronavirus

Tidslinje: Så här har coronakrisen slagit mot länet

Här går vi igenom händelseutvecklingen dag för dag.