1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Gör Kalmar konstmuseum till kulturminne

Kalmar är berömt för sina kulturhistoriskt intressanta byggnader som slottet och domkyrkan med karolinska stenhus från 1600-talets Kvarnholmen. Debatten kring skärmtaket på Park Hermina har gjort att jag tycker att ett förtydligande bör göras.
Konstmuseet i Kalmar har fått Kasper Salin-priset för bästa arkitektur i Sverige och finns med i boken 1001 byggnader du bör se innan du dör.
Foto: Anders Johansson

Sven Ivar Linds stadsparksrestaurang ritades för Ivar Kreuger som parkvilla i Paris. Vi vet vad som hände med Kreugerdynastin. Då fick Kalmar stad möjlighet att i stället för den gamla ”Byttan” som delvis brann 1938 möjlighet att bygga ett modernt ”funkispalats” i ett av Sveriges mest betagande läge.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

2008 invigdes Bolle Tham och Martin Videgård-Hanssons nya konstmuseum. Året efter fick byggnaden Kasper Salin-priset för den bästa arkitekturen i Sverige. I Fredrik Bedoires reviderade version av 1001 byggnader du bör se innan du dör finner du Kalmar konstmuseum. Sven Ivar Linds skapelse kunde nog finnas där om inte i tiden fanns för många genialiska arkitekter såsom Asplund, Lewerentz och Tengbom.

Här möts alltså två unika byggnader som kräver varsamhet från störande inslag.

Min idé är alltså att göra både stadsparksrestaurangen och Kalmar konstmuseum till ett kulturminne. Detta skulle bidra till ett ökat intresse att besöka Kalmar.

Fred Johanson

Konstvetare och arkitekt