”I kris vaknar vi upp och förstår vad som är viktigt”

I början av februari reste jag till norra Italien för att besöka en kär vän, och under den tid som gått sedan dess har jag fått uppleva något väldigt speciellt här, kanske också det som väntar Sverige nu.
Gatorna i Italien ligger tomma. På grund av coronaviruset har skribenten, Julia Snöljus, stanna kvar i landet.
Foto: Andrew Medichini

Som i en framtidsdystopisk science fiction-film är gatorna öde, affärerna stängda och poliser patrullerar för att se till att de få maskbeklädda människor som släntrar runt har ett absolut nödvändigt ärende. Endast då får man vistas ute.

Ett land i tystnad, i en djup inandning. Vad kommer att hända? Gränser som stängs runt omkring. Isolering.

Och samtidigt som detta sker så ser jag runt omkring mig väldigt lite av den panik det skrivs om i media. Jag ser kärlek, omtanke, värme. Både i den fysiska omgivningen och online.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomt huvudtorg i Genua som brukar vara fullt av folk.
Foto: Privat

Jag ser människor som dyker in i sig själva och sin kreativitet, jag ser människor som sträcker ut handen och vill hjälpa till. Som stannar upp och reflekterar; vad är viktigt för mig? För oss?

De dagarna innan isoleringen blev total här, men skolor och butiker var nedstängda, såg jag familjer tillsammans lekandes på gatorna, människor som hade tid. Det var förunderligt. Som att tiden hade stannat och stress inte var närvarande. Ingen hade någonstans att skynda, de ville vara med sina närmaste. Vi människor är fina på detta sätt. I kris vaknar vi upp och förstår vad som är viktigt.

En djup inandning för ett land, en kontinent, en hel mänsklighet. Och en djup utandning för vår jord. Äntligen stillnar all rörelse, allt resande, all aktivitet som bidrar till förändrat klimat. Mitt i allt detta omtumlande som sker så ger vi vår jord utrymme och tid att andas, som hon så länge påkallat att hon behöver.

Jag vet inte hur länge jag blir kvar här i Italien, men jag får nog ställa in mig på att det kan ta ett tag innan jag åter är i min lilla stuga på Öland. Och kanske spelar det heller ingen roll vart jag är.

Även om länders gränser stänger känner jag mer att vi är ett enda folk på jorden som alla ställs inför samma svåra utmaning. Och det är ganska ovanligt. Kanske även den som sitter ensam i isolering kan finna styrka i att vi är alla i det här tillsammans. Tillsammans håller vi varandra, och vi ser vad som är viktigt.

Julia Snöljus

Genua, Italien

Läs mer

Coronavirus

Mörbylångabönder prisas för mjölk - men medaljen på slottet flyttas fram

Corona-utbrottet skjuter upp ceremonin med kungen ”på obestämd framtid”

Coronavirus

Kommunen hjälper till med pop up möten

Tillsammans med lokala näringslivet öppnas en mötesplats för företagare.

Coronavirus

Oklart om Alvartrampen kommer genomföras

Fick tillstånd.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Coronavirus

Hon återvänder till vården – för att möta coronapatienter

Andrea Berg från Kalmar hade slutat inom vården.

Coronavirus

Förslaget: Varslade kan plocka gurkor och jordgubbar

Stängda gränser gör att Sverige riskerar att stå utan jordgubbs- och gurkplockare. Nu förslår LRF att varslade och permitterade från andra branscher ska rycka in.