Lärarna bör skyddas så långt det är möjligt

Med anledning av pågående diskussioner vill jag lyfta frågan om lärarnas roll i krisens tider. I tisdags kom beslutet att Sveriges gymnasieskolor ska bedriva undervisning hemifrån.
I dessa oroliga tider borde även lärare ges möjlighet att arbeta hemifrån för att undvika att de smittar annan personal, menar skribenten.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Många skolor är svagt rustade för uppgiften men biter tag i den med ambitionen att lyckas. Vissa skolor kräver att lärarna arbetar från arbetsplatsen medan andra förbjuder lärarna att gå dit och förespråkar arbete hemifrån. En del tillåter båda delarna och låter lärarna avgöra vad som blir bäst.

Om man ska ta sitt samhällsansvar i det här ska man förespråka arbete hemifrån om det är möjligt. Detta för att undvika smittspridning till personer i riskgrupper men också till personal inom skola, omsorg och sjukvård.

Värt att beakta är att lärare inte kan bedriva någon distansundervisning om de är sjuka. Därför bör våra lärare, liksom vårdpersonalen, skyddas så långt det är möjligt.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I nuläget undermineras skolans verksamhet av lärarnas behov av vård av barn och sjukskrivningar trots att majoriteten av lärarna hade kunnat arbeta om hemarbete varit tillåtet.

Självklart ska man vara sjukskriven när man är sjuk men att gå hemma i veckor på grund av en hosta som inte ger med sig är inte ett bra sätt att hantera situationen på och flertalet lärare hade kunnat arbeta hemifrån så snart de är friska nog.

Att vårda en snuvig åttaåring är inte heller ett heltidsarbete och många lärare tvingas stanna hemma eftersom de saknar barnomsorg men skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter om de fick möjlighet.

Olika skolor hanterar frågan på olika sätt och trots att det framgår tydligt att ”den som kan jobba hemifrån, ska jobba hemifrån” verkar skolor och kommuner basera sina beslut på vitt skilda grunder.

Min övertygelse är att det är enklare att bedriva undervisning, oavsett om det sker på distans eller på plats i skolans lokaler, med full personalstyrka jämfört med när halva lärarkåren tvingas sitta hemma och dricka te och meditera för att de har hostat två gånger eller är portade på förskolan på grund av lite snuva.

Tydligare riktlinjer för hur detta ska hanteras skulle nog underlätta för både arbetsgivare, undervisande lärare och inte minst våra elever vars undervisning är beroende av att lärarna kan utföra sina arbetsuppgifter.

Lärare

Läs mer

Coronavirus

Skansenskolans högstadium stängt efter personalbrist

Nytt schema för högstadieelever på Skansenskolan från och med tisdag.

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Coronavirus

Hon återvänder till vården – för att möta coronapatienter

Andrea Berg från Kalmar hade slutat inom vården.

Emmaboda

Ledningsstöd bidrar till fungerande kommun

På kommunen finns ett så kallat ledningsstöd. Det är en stabsfunktion som har en samordnande uppgift under coronatiden, och än så länge fungerar hela den kommunala verksamheten som vanligt, med vissa undantag.

Coronavirus

Lokala experternas tips – så pluggar du bäst på distans

Korrs rektorer ger råd till gymnasieskolor om hur de ska få eleverna att plugga hemma.

Tränarna som har fått gå

27 tränare på fem år har fått lämna toppklubbarna

Barometern-OT:s kartläggning visar att många tränare har fått lämna sina jobb toppklubbarna här de senaste fem åren.