1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Levande landsbygd i Oskarshamns kommun – vilket skämt

Det går oerhört bra för våra politiker i Oskarshamns kommun att i valtider prata sig varma för en levande landsbygd och spotta ur sig floskler om hur man värnar om hela Oskarshamns kommun.
Politikerna är inte sanningsenliga när de pratar om att hela Oskarshamns ska leva, menar insändarskribenterna.

Men när det väl kommer till kritan – och det inte längre är valtider – drar man sig inte för att dra undan mattan under fötterna på hårt kämpande ideella föreningar som befinner sig utanför stadsgränsen. Utan en tanke på konsekvenserna avfärdar man vikten av en väl fungerande mötesplats för barn, ungdomar, föräldrar och äldre – för en kortsiktig besparing och i hopp om att alla väljare ska ha glömt detta till nästa gång det är val…

Att lägga ner Kjellskulle, den anrika bandybanan, i Figeholm som är så mycket mer än bara en bandybana, är förödande för ett samhälle som är fullt av sprudlande och energifulla barn och ungdomar. Skridskobanan i Figeholm är en samlingsplats för både barn, ungdomar och vuxna både för oss som bor i Figeholm, för dem som bor i grannsamhällena och även för dem som bor inne i Oskarshamn. Det är här våra barn redan när de går i förskolan får lära sig ta sina första stapplande steg ute på isen. Både förskolan i Figeholm och skolorna i Figeholm, i Fårbo och i Misterhult kommer hit med barnen – för skolorna i norra delen av Oskarshamns kommun utgör Kjellskulle ett viktigt inslag i undervisningen eftersom man både på gympalektioner och på friluftsdagar kommer hit för att barnen ska kunna få lära sig åka skridskor och förhoppningsvis få ett intresse för att fortsätta med bandy, hockey eller någon annan skridskosport.

Under hela vintersäsongen samlas barn, föräldrar, mor- och farföräldrar och andra vuxna – både från Figeholm och från grannsamhällena – vid skridskobanan för att ta en åktur, grilla korv och umgås. Skridskobanan är en samlingspunkt där våra barn och ungdomar får möjlighet till vettiga fritidssysselsättningar. Så fort lamporna över skridskobanan tänds vet våra barn att ”Yes – nu kan vi dra ner och spela lite hockey eller bandy, köra lite skridskor och ha roligt”. Det är här de får chans och möjlighet att utvecklas, och det här är en plats där vi alla får en fin gemenskap över generationsgränserna. Detta vill nu Fritidskontoret och våra politiker förvägra våra barn, våra ungdomar och oss alla som bor utanför centrala Oskarshamn.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För vad? För att spara 400 000 kronor genom ett slopat elbidrag. Det är vad våra barn och ungdomars framtid är värd – om man bor på landsbygden…

Fritidskontoret och våra kommunpolitiker borde skämmas! Istället för att vara stolta över att det finns en levande landsbygd så vill man demontera det som finns – och lägga ner en fin och anrik anläggning som Kjellskulle.

Vi som bor i Figeholm – Aktionsgruppen för Kjellskulles bevarande