1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Många skäl att äta vegetariskt i skolan

”Var är köttet?” ”Hur ska jag bli mätt på grönsaker?” ”Mina barn klarar inte skolan när det är vegetarisk kost.”
Föräldrar kan hjälpa till med att lära barnen att uppskatta vegetarisk mat, skriver insändarskribenten.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är många påståenden och frågor som dyker upp när det kommer till den oerhört laddade frågan vegetarisk mat.

Varför? Jo, okunskap. Vegetarisk mat innehåller allt man behöver för att klara en skoldag. Protein? Jajamen! Bönor, linser, ärter och quorn, som vi i skolans värld ofta använder som ett substitut i våra maträtter. Även i mjölken som vi serverar varje dag.

Kolhydrater? Jodå. Fullkornsprodukter, frukt, grönsaker, frön, bönor med mera.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag skulle kunna fortsätta att rabbla upp saker som vegetarisk kost innehåller men då skulle den här texten bli alldeles för lång.

Varför ska vi då äta vegetarisk mat? Vi har nyss konstaterat att vegetarisk mat är näringsrik. Men även ur en hälsosynpunkt är det bra. Livsmedelsverket skriver på sin hemsida: ”Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.”

Wow! Man kanske skulle bli vegetarian på heltid när man läser detta. Fast nej, jag tycker faktiskt att kött är för gott för att avstå helt och hållet. Men en gång i veckan, en av veckans sju dagar känns det helt okej att äta vegetarisk mat.

Men hur ska vi då lösa det här problemet med de barn som inte orkar med skoldagen då det är vegetarisk mat? Jag vet inte. Ät maten? Visst, jag kan köpa argumentet att vissa elever inte gillar alla vegetariska rätter. Men skyll inte på maten. Eller på oss som lagar den. För vi lagar näringsrik mat. Det är ren fakta.

Testa hemma att laga vegetarisk någon gång. Det finns hur många recept som helst. Googla! Det finns jättemånga färdigprodukter som man kan köpa, vegetariska nuggets, vegetarisk färs, vegetariska biffar, vegetariska hamburgare. Ja, listan här kan också bli väldigt lång. Vem vet? Just du, eller ditt barn kanske tycker att det är jättegott?

För det är hemifrån barnen måste lära sig från början. Det är upp till föräldrarna. Inte oss i köken.

Adam Ekholm Jäghagen

Kock på Åkrahällskolan