Media späder på paniken kring corona

Coronavirus morgon middag och kväll. Tidningarna vältrar sig i utvecklingen och spridningen.
Den massiva rapporteringen om coronaviruset har orsakat panik bland många, enligt skribenten.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

I Kalmar län är det ett 20-tal fall konstaterade, i Sverige något hundratal. Det lär bli fler och det är tråkigt och allvarligt för vissa av de drabbade.

Permitteringar och neddragningar, stängda skolor och förskolor, statsministern talar till folket och diverse experter späder på katastrofen.

Nu orkar man inte att lyssna och ta in allt längre. Efter propåer om stopp för kulturevenemang och andra publika tillställningar så har man också kommit ihåg 40-talisterna. Det gör man vid de tillfällen då de är proppar på arbetsmarknaden, sitter fast i sina hus och förstör bostadsmarknaden för ungdomar och inte minst är de dyra i drift. Detta trots att många av dem har skamligt låga pensioner.

Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De som är 70-plus och har byggt landet ska inte gå ut, oklart varför. Ser man en sådan är det helt okej att skälla och hota vederbörande för att de inte sitter hemma och tiger still.

Inbitna rökare är överrepresenterade bland dödsfallen liksom människor med andra så kallade underliggande sjukdomar. Ska de också sitta i huskarantän?

Veganerna har också fått luft under vingarna när de menar att virusen kommer från stora djurbesättningar. Inte var väl djurbesättningarna särskilt stora när pandemin ”Spanska sjukan” drog fram med minst 50 miljoner döda i världen?

Sanningen är kanske den att de (40-talisterna) har upplevt andra pandemier av betydlig större dignitet. ”Asiaten” på 50-talet cirka fem miljoner döda i världen, ”Hongkong” på 60-talet med två miljoner döda och ”Svininfluensan” med 300 000 smittade i Sverige och cirka 2500 döda. Hur nu sjukvården klarade detta utan att bygga provisoriska fältsjukhus och utan att paniken varit i närheten av vad den är nu.

Dessa erfarenheter har gett oss ett visst mått av immunitet mot vissa sjukdomar och desinformation, men framförallt en erfarenhet och en övertygelse om att behålla lugnet och inte gripas av panik.

Börje Slättman

Läs mer

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Coronavirus

Mörbylångabönder prisas för mjölk - men medaljen på slottet flyttas fram

Corona-utbrottet skjuter upp ceremonin med kungen ”på obestämd framtid”

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Coronavirus

Hon återvänder till vården – för att möta coronapatienter

Andrea Berg från Kalmar hade slutat inom vården.

Debatt

Debatt: ”Länsstyrelsens beslut är ett övergrepp på familjen”

”Beslutet är ett övergrepp på familjen Östersten, provocerande för länets markägare.”

Coronavirus

Kalmar: Riskgruppens nya liv: ”Håller mig hemma”

Barometerns seniorreportrar vittnar om en ny mer isolerad tillvaro.